KSBiH: Nurkić je napravio težak prekršaj discipline
Foto: Samir Cacan, Sarajevski.ba

KSBiH: Nurkić je napravio težak prekršaj discipline

Jusuf Nurkić, talentovani centar i kapiten U20 selekcije Bosne i Hercegovine s kojom je izborio ulazak u A diviziju, koji je dobio poziv i u A tim naše reprezentacije, pripreme je napustio zbog povrede.

Kako je ranije izjavio Nurkić riječ je o povredi koljena, te bi nastavak treniranja i nastupi u kvalifikacijama mogle pogoršati njegovo stanje.

Vezano: Nurkić zbog povrede propušta kvalifikacije

Iz Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine kažu kako Nurkić nije imao dozvolu za napuštanje priprema. Tačnije, kako je saopćeno iz KSBiH, selektor Duško Ivanović mu je dozvolio slobodan dan više nego ostalim igračima kako bi završio privatne obaveze i obaveze prema svom novom klubu Denver Naggetsima.

“Iako Košarkaška Reprezentacija BiH ima vrhunski tim doktora sa dugogodišnjim iskustvom u sportskim povredama, radi zdravlja našeg najperspektivnijeg igrača i njegovog samopouzdanja u narednim kvalifikacionim utakmicama, Selektor Duško Ivanović mu je dozvolio odlazak”, saopćeno je iz krovne kuće bh. košarke.

Ipak, iz KSBiH navode kako Nurkić je obavijestio Savez i selektora da se neće vraćati u trening kamp zbog povrede koljena, iako nije imao dozvolu da u potpunosti napusti pripreme.

“Nakon tog obavještenja, mladi igrač Jusuf Nurkić nikome nije želio odgovoriti na brojne pozive koje smo mu uputili iz KS BiH, a njegove izjave smo mogli pratiti isključivo kroz određene medije, što smatramo neozbiljnim pristupom jednog A reprezentativca, NBA igrača, a pogotovo kapitena jedne od selekcija BiH”, saopćeno je iz Košarkaškog saveza Bosne i Hecegovine.

U Savezu kažu kako su predstojeće kvalifikacione utakmice, u borbi za deveti plasman na evropska prvenstva, jedan od ključnih faktora za finansijski opstanak svih košarkaških selekcija BiH, te da je ovakav postupak mladog bh. košarkaša težak prekršaj discipline i odnosa prema državnom grbu.

Također se navodi da Jusuf Nurkić nije dostavio niti jedan zdravstveni nalaz medicinskom timu reprezentacije.

“Na našu žalost, FIBA sankcije po ovom pitanju ne tretiraju NBA igrače. U suprotnom, ponašanje Jusufa Nurkića bi od strane KS BiH već bilo drastično sankcionisano. KS BiH će u svakom slučaju razmotriti i u narednom periodu donijeti odluku o sankcijama za narušavanje discipline i ugrožavanja rezultata košarkaške reprezentacije BiH”, stoji na kraju saopćenja koje je objavljeno na oficijelnoj straici saveza.

Foto: Samir Cacan, Sarajevski.ba

Harun Mahmutović, sekretar KSBiH i Jusuf Nurkić / Foto: Samir Cacan, Sarajevski.ba

To što nalazi nisu dostavljeni medicinskom timu i što Nurkić nije dobio dozvolu za napuštanje trening kampa definitivno nije u redu. Ipak, pomalo je čudno optužiti ovog mladića za “težak prekršaj discipline i odnosa prema državnom grbu”, posebno kada se uzme u obzir činjenica da je mladi centar mogao ostati u Sjedinjenim Američkim Državama tokom ljetne lige kako bi se nametnuo u svom novom klubu, ali je odlučio, na veliko zaprepaštenje američkih medija, da se vrati u domovinu i zaigra za mladu reprezentaciju BiH na Evropskom prvenstvu B divizije. Treba podcrtati da je riječ o mladoj reprezentaciji i Evropskom prvenstvu B divizije.

Nadamo se da po srijedi nije neka nesuglasica unutar našeg državnog tima, već da je riječ o nesporazumu koji će se brzo izgladiti kako bi naša reprezentacija u budućnosti bila osigurana na centarskoj poziciji.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.