Ko će sjesti na vruću klupu Zmajeva? Pročitajte biografije kandidata
Foto: Damir Hajdarbašić, Sarajevski.ba

Ko će sjesti na vruću klupu Zmajeva? Pročitajte biografije kandidata

Nakon lošeg početka kvalifikacija za Evropsko prvenstvo i debakla od Izraela, NS/FS BiH razriješio je dužnosti selektora Safeta Sušića. Nakon odlaska popularnog Papeta mnogo imena se spominje za njegovog nasljednika, a biografije najozbiljnijih kandidata pročitajte u nastavku.

Najveći dio fudbalske populacije u BiH, za selektora BiH želi Vahida Halilhodžića. Vaha je svoju trenersku karijeru počeo u rodnom Mostaru, u najvećoj ljubavi za njega – Veležu. Prvi najveći uspjeh je vezan za Francusku i Lille. Halilhodžić je Lille preuzeo kao drugoligaški klub, a u prvoj sezoni je ostvario odličan rezultat plasiravši se u Ligue 1. Nakon plasmana, Lille je pravio čuda u prvoligaškom fudbalu Francuske te su sezonu završili na trećoj poziciji. Igrali su i Ligu prvaka u sezoni poslije, gdje su u grupi sa Deportivo La Corunom, Manchester Unitedom i Olympiakosom završili kao treći. Vaha je Lille napustio 2002. godine. Potom preuzima Rennes, a nedugo zatim i čuveni PSG sa kojim osvaja Kup Francuske. Svoju strogoću je Vaha trenirao i u Turskoj vodeći Trabzonspor, a u maju 2008. godine je preuzeo Obalu Slonovače. Nakon otkaza u ovoj afričkoj zemlji, Halilhodžić preuzima zagrebački Dinamo sa kojim je napravio nekoliko odličnih rezultata, a najviše se izdvaja pobjeda protiv Villareala sa Maksimiru sa 2:0. Modre je napustio zbog neslaganja sa Zdravkom Mamićem. Halilhodžić se vraća u Afriku i preuzima Alžir. Plasirao se na Mundijal u Brazil na kojem je njegova ekipa igrala fantastično, a eliminisani su od Njemačke u osmini finala nakon produžetaka.

Ipak, Halilhodžić kroz izjave medijima, nije zainteresovan za mjesto selektora naše zemlje zbog toga, kako on kaže, što je politika prisutna u sportu.

Nakon Halilhodžića, jedan od najozbiljnijih kandidata za mjesto selektora je Amar Osim, sin jednog od najvećih stručnjaka u regionu, Ivice Osima. Svoju specifičnu trenersku karijeru je počeo u svom Željezničaru. Vodio je kadete Plavih, a onda mu se iznenada ukazala prilika da vodi prvi tim Željezničara. Svojim lucidnim taktičkim rješenjima je podsjećao na svog oca, a već u prvoj sezoni osvaja titulu prvaka te na Koševu predvodi svoju ekipu do visoke pobjede nad Sarajevom od 3:0. U narednoj sezoni Željo ponovo osvaja titulu, a u sezoni poslije osvajaju “samo” Kup BiH. Nakon čega Amar odlazi u daleki Japan. 2006. godine preuzima JEF United i osvaja japanski kup. Nakon avanture u Zemlji izlazećeg sunca, Osim se vraća na Grbavicu 2009. godine i u prvoj sezoni osvaja titulu prvaka i prekida sušu u Dolini ćupova. U narednoj sezoni Željo osvaja Kup BiH, a u sezoni iza osvajaju duplu krunu te postavljaju nekoliko rekorda koji su se poredili sa najvećim evropskim klubovima. U posljednjoj sezoni pod vodstvom Amara su Plavi osvojili ligu, ali su poraženi u finalu Kupa. Osim mlađi se nakon toga “povukao” u administraciju kluba.

Prema izjavama, Amaru ne bi smetalo imenovanje za poziciju selektora BiH, a prema našim izvorima, Amar ima veliku podršku od ljudi u savezu naše zemlje.

Ime koje također dobro kotira među navijačima Zmajeva jeste Mehmed Baždarević. Trenerska karijera legende Željezničara je vezana za Francusku, Katar i Tunis. Prvi pravi trenerski zadatak Meša ima u Istresu. Ovaj francuski klub je u sezoni prije dolaska Baždarevića jedva izborio status drugoligaša, a u prvoj sezoni sa našim stručnjakom, Istres je izborio plasman u Ligue 1. U najjačem francuskom takmičenju su se zadržali samo sezonu, što je bio dovoljan znak za upravu Istresa da razriješi dužnosti trenera Baždarevića. Potom Mehmed preuzima Etoile Sportive du Sahel iz Tunisa gdje je proveo jednu sezonu. U posljednjem kolu je izgubio titulu prvaka, a uspio se plasirati u finale afričke Lige prvaka. Svoju karijeru nastavlja u Katru, u klubu Al-Wakrah gdje bilježi prosječne rezultate. Najveći trenerski uspjeh Meša bilježi u Grenobleu gdje je dobio posao zahvaljujući Ivici Osimu. U prvoj sezoni Grenoble je izborio status prvoligaša, a na klupi Grenoblea, Baždarević je ostao tri godine. U junu 2011. godine preuzima Sochaux gdje se zbog loših rezultata zadržao samo devet mjeseci. Trenutno Meša vodi alžirski MC Alger.

Naredno ime koje se spominje za klupu naše reprezentacije je Faruk Hadžibegić. I njegova karijera je u mnogome vezana za Francusku, ali i za Tursku. Hadžibegić je zapažen trenerski period imao u Betisu kojeg je vodio dvije godine. Ni u jednom klubu se Faruk nije dugo zadržao. U devet godina je vodio čak osam klubova, kao što su Troyes, Gaziantepspor, Dijon, Bastia, a posljednji klub je vodio prije tri godine i to Arles-Avigon sa kojim je ispao iz Ligue 1 sa neslavnim rekordom od samo tri pobjede u 38 utakmica.

Hadžibegić ne krije da bi volio voditi Zmajeve, ali javnosti Farukom nije oduševljena zbog njegove dosadašnje statistike i zbog toga što već tri godine nije imao neki angažman.

Peti kandidat za klupu Zmajeva, koji je dobro kotirao, bio je Robert Prosinečki, ali je ovaj Hrvat prije tri dana imenovan za selektora Azerbejdžana.

Prije nekoliko dana, kandidaturu je predao i Igor Štimac, proslavljeni fudbaler reprezenatcije Hrvatske. U trenerskoj karijeri je po jednu sezonu vodio ekipe Hajduka, Cibalije i Zagreba, a jednu godinu je proveo i kao selektor Hrvatske gdje je nakon izborenog baraža podnio ostavku nakon pritiska hrvatske javnosti.

Bivši fudbaler West Hama nema veliku podršku i povjerenje od strane domaće javnosti.

Na adresu saveza je nedavno pristigla i kandidatura Felixa Magatha, njemačkog stručnjaka koji je sa velikim uspjehom trenirao Edina Džeku i Zvjezdana Misimovića. Našoj javnosti je Magath najupečatljiviji ostao kao trener Wolfsburga iz vremena fantastičnih partija Džeke i Misimovića kada su Vukovi osvojili Bundesligu. Karijeru je počeo u Hamburgu, a nedugo zatim preuzima i Eintracht. Nakon toga dolazi i veliki Bayern Munchen sa kojim osvaja prvenstvo i kup, a u narednoj sezoni je uspio odbraniti titulu prvaka. Ipak, sezonu poslije dobija otkaz zbog slabijih rezultata. Trenutno, Felix radi u Championshipu vodeći ekipu Fulhama.

Zanimljivo da je Fulham prvi klub, u 19 godina trenerske karijere, koji Magath vodi van Njemačke. Do sada nije vodio niti jednu reprezentaciju, a bh. javnosti Magath kotira kao najbolji stranac u kandidaturi za klupu Zmajeva.

Još jedan Njemac je u borbi za selektorsku klupu, a to je bivši fudbaler Intera i Bayerna, Lothar Matthaus. Igračka karijera Lothara je mnogo uspješnija od trenerske u kojoj je vodio nekoliko klubova i reprezentacija. Počeo je u bečkom Rapidu gdje ostaje godinu dana. Potom preuzima Partizan kojeg odvodi u grupnu fazu Lige prvaka. Preuzima i reprezentaciju Mađarske u kojoj bilježi prosječne rezultate. Zatim trenira Atletico Paranense, Red Bull Salzburg te Maccabi Netanya. Posljednji trenerski anagažman, prije tri godine, Matthaus je imao u reprezentaciji Bugarske.

Pored spomenutih kandidata, u igri, sa dosta manje šansi, su i Šener Bajramović, Darko Nestorović, Milovan Rajevac te Dragan Okuka.

Ostaje nam vidjeti ko će naslijedi Safeta Sušića i pokušati odvesti našu reprezentaciju na Evropsko prvenstvo, gdje joj je među 24 zemlje, objektivno i mjesto. Konačnu odluku o imenovanju novog selektora možemo očekivati do 20. decembra.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.