Hajrudin Krvavac – najveći promotor Sarajeva
Foto: kinomeetingpoint.ba

Hajrudin Krvavac – najveći promotor Sarajeva

Hajrudin Šibe Krvavac bio je jedan od najuspješnijih bosanskohercegovačkih režisera.

Rođen je 22. decembra 1926. godine u Sarajevu i jedan je od najvećih promotora ovog grada u svijetu. Sarajevo je pokušao predstaviti u najboljem mogućem svjetlu.

“Nedavno sam govorio sa prijateljima ovdje da priželjkujem da se kao iz magnovenja javi neki pokret obnove Sarajeva i Bosne i Hercegovine, jer njegovi ljudi su uvijek znali da naprave čuda. I ne sumnjam ni jednog trenutka da se čuda napraviti neće i da će se sve rane Sarajeva na najljepši način zaliječiti i da će Sarajevo po onom svom starom istorijskom običaju uvijek izaći novije i ljepše.” – DANI 5. april 2002.

Režijom se počeo baviti nakon Drugog svjetskog rata, a upravo je taj period ostavio dubok trag na ovog Sarajliju.

Snimio je oko četrdeset što dokumentarnih, kako tv serija, tako i kratkih i dugometražnih filmova. Napisao je i preko dvadeset scenarija.

Poznat je po partizanskim filmovima među kojima se ističu Diverzanti, Most, Partizanska eskadrila.

Međutim, njegov najpoznatiji i najgledaniji jugoslovenski film svih vremena bio je Valter Brani Sarajevo. Film je stekao veliku popularnost u Kini, a pregledalo ga je nekoliko desetina miliona ljudi.

Iako je bio bolestan, ostao je u opkoljenom Sarajevu devedesetih godina prošlog stoljeća. Preminuo je u rodnom gradu 12. jula 1992. godine i sahranjen na gradskom groblju Lav.

Udruženje rediteljica i reditelja u BiH obilježava rođendan jednog od najznačajnijih filmskih autora iz BiH je u decembru, povodom njegovog rođendana, u sarajevskom kinu Meeting Point organizovalo poseban program pod nazivom Dan Hajrudina Šibe Krvavca.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.