FOTO/VIDEO: Predstavljen projekat izgradnje Južne tribine Stadiona Grbavica

Predstavnici upravnog odbora FK Željezničar, danas su u Plavom salonu Stadiona Grbavica, na radost navijača Plavih predstavili projekat izgradnje Južne tribine.

Ispred Kluba prisutnim novinarima obratili su se predsjednik Nadzornog odbora Senad Misimović, član Upravnog odbora Almir Hadžiosmanović, direktor kluba Mirsad Šiljak i generalni sekretar kluba Amer Duvnjak.

POGLEDAJ GALERIJU

Prvi se obratio direktor kluba Mirsad Šiljak, Podsjećanja radi za samo 18 mjeseci napravili smo nevjerovatne stvari na našem stadionu. Dovoljno je da samo pogledate ovaj Plavi salon kako izgleda sada, a kako je izgledao prije rekonstrukcije zapadne tribine, čega se vi novinari dobro sjećate, a danas ovdje imate vjerovatno najbolje uslove za rad od svih stadiona u BiH. Danas, Grbavica zadovoljava kategoriju dva i ima kapacitet od 13.200 mjesta, što znači da se tu mogu igrati prve dvije runde evropskih takmičenja. Vanredno smo dobili dozvolu da se igra i treće pretkolo sa Bragom, ali to nije trajno rješenje. Nama je i čast što i reprezentacija razmatra Grbavicu za svoj dom.

Potom se prisutnim novinarima obratio generalni sekretar Kluba, Amer Duvnjak, koji je pojasnio komunikaciju FK Željezničar sa UEFA-om.

– U proteklom periodu predstavnici UEFA-e zaduženi za infrastrukturu izvršili su uvid u Stadion Grbavica u tri navrata. Prilikom svakog dolaska uvjerili su se, da smo u kratkom roku ispunili sve njihove zahtjeve. Imamo odličnu komunikaciju sa predstavnicima UEFA-e te su stekli i određeno povjerenje u naš Klub. Kao rezultat toga i odlične organizacije dviju evropskih utakmica, odobrili su nam mogućnost odigravanja i trećeg pretkola evropske lige na Stadionu Grbavica. Eksperti UEFA-e za infrastrukturu su načinili izvještaje koji su podijeljeni u nekoliko segmenata kao što su bezbijednost i sigurnost gledaoca, uslovi za medije, uslovi za službena lica te reflektorska rasvjeta. Ove dragocjene konsultantske usluge iskoristili smo na način, da smo sve zahtjeve implementirali te ćemo i u budućnosti raditi na unaprijeđenje infrastrukture Stadiona Grbavica prema uputama UEFA-e. Mi smo već krenuli sa prikupljanjem ponuda za radove na adaptaciji pojedinih prostorija, a naročito one koje se odnose na rad medija. Pored toga osvježit ćemo galeriju sjeverne tribine, ulaze i renovirat ćemo prostorije koje ćemo koristiti kao vending zonu. Pojedine stavke ćemo lahko riješiti dok druge iziskuju određena veća novčana sredstva. Ove radove će finansirati FK Željezničar iz vlastitih tekućih sredstava,rekao je Amer Duvnjak.

POGLEDAJ GALERIJU

Član Upravnog odbora Almir Hadžiosmanović osvrnuo se na početak izgradnje stadiona i u kakvim uslovima je bio.

Treba se prisjetiti na šta je ličio stadion FK Željezničar, mi smo igrali svoje utakmice na stadionu Koševo. Taj stadion nam je izgledao kao svemirski brod, a danas prilikom kontrole možemo sa sigurnošću tvrditi da se ta dva stadiona ne mogu porediti. Puno je urađeno posla u godinu dana i sve ovo viđeno u proteklih 18 mjeseci, možemo da pokažemo sa pravom šta je urađeno na stadionu. Naši navijači su najbolji i najmnogobrojniji, odazvali su se svim našim akcijama i pokazali da osjećaju ovaj stadion kao svoj dom. Organizacija svih događaja je takva da svaki naš navijač koji dolazi na stadion čuva taj stadion. Poručujemo da smo mi najbolji partner svima koji od ovog žele napraviti nešto kvalitetno.

Završnu riječ preuzeo je predsjednik Nadzornog odbora Senad Misimović.

“Na posljednjoj Skupštini kluba objavili smo da moramo nastaviti gradnju stadiona. Čuli ste šta su poručili uposlenici kluba, a ja ću dodati da na ovom stadionu ne bi bili u stanju igrati utakmice PL BiH da nismo krenuli u proces rada na infrastrukturi stadiona. Na temelju obaveza želimo poručiti našim navijačima da proces gradnje južne tribine kreće. Mi smo na bazi odluke gradskog vijeća stvorili preduslove za djelovanje. U tom kontekstu jučer smo predali zahtjev za urbanističku saglasnost. Kada taj proces bude završen mi ćemo biti u prilici pristupiti nastavku gradnje stadiona. Radi se o ozbiljnom projektu, to je navijačka tribina. Mogli smo praviti uslovno jeftiniju tribinu, ali to ne bilo kompaktibilno sadašnjoj istočnoj tribini niti sa vizijom kluba. Tribina jug čiji ćete projekat vidjeti je tribina koja košta 5.500.000 KM. U strukturi južne tribine, 66 % novca je beton, 34 % je krov. Klub može participirati u ukupnom iznosu cijene koštanja tribine od 5.500.000 KM sa 30 % novca. Spremni smo biti partner svim institucijama. Na čemu Željezničar temelji održivost partnerstva? Temelji ga na činjenici da smo sportski kolektiv koji je platio najviše poreza, 1.509.000.000 KM”, rekao je Misimović i dodao: ”Na temelju održivog poslovanja, došli smo u situaciju da za opšte dobro kandidiramo klub i obratimo se na način na koji je to predviđeno i zatražimo partnerstvo u gradnji stadiona Grbavica. Taj stadion će biti korišten za sve selekcije FK Željezničar, a moguće i za sve reprezentativne selekcije. Klub ne može sam ulaziti u takve projekte. Dugujemo zahvalnost gradonačelnkiku, jako smo vezani na dnevnoj bazi sa lokalnoj zajednici. Imamo čvrste garancije da će Općina biti dio projekta. Premijer Konaković je bio na stadionu, zadovoljan je projektom i učestvovaće u tom segmentu. Obratićemo se i N/FS BiH jer želimo da budu dio projekta i na bazi čega ćemo ispuniti obećanje vezano za poboljšanje infrastrukture”.

“Procedura traje najmanje 90 dana, hajdemo reći da je to 120 dana da imamo čistu formalno pravnu osnovu za početak gradnje. Pokušaćemo obezbijediti sufinansijere za gradnju južne tribine od 70 %. Stadion koji je najposjećeniji treba i ”eho” tako da tribina bi morala biti natkrivena. Moramo napraviti takvu argumentaciju da dođemo do iznosa koji je potreban. Mora se biti savršeno precizan. Za ovu tribinu ćemo učiniti sve da imamo završenu finasijsku konstrukciju i neovisno o tome koliko je klubu bitna južna tribina, za nas je sve važno. Vidjećete šta ćemo sve na sjevernoj tribini napraviti. Ovo je previše važan projekat za klub, projekat koji ovaj klub razdvaja od prosječnih klubova, projekat koji dovodi skaute na naš stadion i koji klub kao što je FK Željezničar tjera na bolje svaki dan. Mi nismo klub koji se zadužuje kod banaka. FK Željezničar je brend i naravno ne bismo mogli kamenčić pomaći da ranije strukture kluba nisu omogućile da ovaj klub bude svoj na svom. Naravno da ljudi moraju to znati, ali ako smo preuzeli obaveze onda ćemo te obaveze završiti. Najvažnija stvar je da sportski segment neće trpiti zbog toga što mi nešto gradimo i zbog toga je ogromna odgovornost na sportskom segmentu”, završio je Misimović.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.