FOTO: Predstavljen bh. tim za Olimpijadu

U prostorijama Olimijskog komiteta Bosne i Hercegovine održana je konferencija za novinare na kojoj su predstavljeni takmičari koji će predstavljati našu državu u Riju.

"Ovdje smo se okupili radi predstojećih Olimpijskih igara u Riju, koji je centralni događaj u okviru olimpijskog ciklusa, koji okuplja najbolje svjetske sportaše i ovim putem čestitam našim predstavnicima za postignute rezultate u prošloj i ovoj godini. Olimpijski odbor želi da se zahvali organima i tijelima olimpijskog odbora. Olimpijski odbor je ponosan na rezultate naših sportaša, za koje vjerujemo da će nas obradovati svojim rezultatima i da će nas dostojanstveno predstavljati", rekao je Marijan Kvesić, predsjednik Olimpijskog komiteta.

Bosnu i Hercegovinu će na Olimpijskim igrama u Riju predstavljati Amel Tuka, Lucia Kimani, Hamza Alić, Mesud Pezer, Kemal Mešić, Larisa Cerić, Tatjana Đekanović, Damir Džumhur, Mihajlo Čeprkalo, Amina Kajtaz i Mirza Bašić.

Siniša Kisić, potpredsjednik Komiteta naglasio je da potrošeno preko 450.000 KM za organizaciju ovih Olimpijskih igara, a naši Olimpijci su primili preko 530.000 KM stipendija. "Njih 11 zbog toga vidimo ovdje, što je velika stvar za nas ako uzmemo u obzir u kakvom ambijentu radimo u našoj državi. Već smo osigurali i stipendije za ZOI 2018. godine te bismo tada trebali imati deset predstavnika. Ovom prilikom se želim zahvaliti resornim ministarstvima i svim partnerima i sponzorima. Uvjeren sam da će Olimpijski komitet i dalje nastaviti dobru saradnju s političkim tijelima te da ćemo stvoriti dobar sportski ambijent za EYOF 2019. godine" dodao je Kisić.

Sportisti koji osvoje medalje, Olimpijski Komitet će ih nagraditi sa 50.000 KM za zlato, 30.000 KM za srebro i 20.000 KM za bronzu. Od ovog iznosa 50% dobija trener, a 50% sportista.

Nakon članova komiteta se kratko obratila i Lucia Kimani na bosanskom jeziku, koja je istakla da je spremna za Olimpijadu i da ove godine želi ostvariti najbolji rezultat u karijeri.

"Ne bih ništa puno govorila. Želim se zahvaliti komitetu i Judo Savezu BiH, koji su sve vrijeme uz mene i koji me podržavaju. Nadam se da ću se tog 12. avgusta pokazati u najboljem svjetlu. Ne želim ništa obećavati, ali se nadam da će sve biti kako treba", rekla je Larisa Cerić.

"Hvala Olimpijskom komitetu koji nam je omogućio da spremni odemo u Rio. Čestitam svim kolegama na nevjerovatnim uspjesima, isto tako mi je čast i da dva tenisera idu na Olimpijske igre. Drago mi je da smo Mirza i ja uspjeli da to napravimo. Siguran sam da ćemo dati sve od sebe, ali znate da sve ovisi o žrijebu u tenisu. Najbitnije je da se još dobro pripremimo u nekoliko posljednjih dana", rekao je Damir Džumhur, najbolji bh. teniser.

Na kraju smo prisutnim se obratio i Amel Tuka putem videozapisa. "Stvarno mi je žao što nisam s vama tu. Nažalost, još uvijek sam na pripremama i baš danas imam najjači trening ove godine pred polazak u Rio. Prije svega želim svima čestitati na ostvarnim normama i plasmanima. Čestitke i vašim trenerima, kao i rukovodstvu Olimpijskog komiteta. Što se tiče nastupa na Olimpijskim igrama, ako svi budemo na svom nivou i damo sve najbolje od sebe siguran sam u dobre rezultate. Očekujem dobru borbu od svih nas, jer je ovo jako dobra generacija i mislim da ćemo napraviti zapažen rezultat. Bitno nam je da imamo podršku od naših građana bez obzira na rezultate. Moje pripreme završavam ovih dana, a kući dolazim 29. jula. Moj trener želi da budem što više izolovan pred nastup. Zadovoljan sam svojim trenažnim procesom i mislim da moja najbolja forma tek dolazi", rekao je Amel Tuka.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.