FOTO: Derbi je utakmica u kojoj forma nije bitna

Na stadionu Asim Ferhatović Hase u srijedu 30. oktobra igra se 102. gradski derbi između Sarajeva i Željezničara. Tim povodom danas je u prostorijama kluba s Koševa održana konferencija za mediji, na kojoj su se prisutnima obratili članovi oba kluba. "Molimo navijače da se ponašaju u skladu sa zakonskim propisima kad je u pitanju sama utakmica", rekao je Dino Selimović, direktor FK Sarajevo i dodao da je za ovu utakmicu u prodaju pušteno 17.000 ulaznice.
Navijači Željezničara, kako je rekao direktor Plavih, okupljaju se na Vrbanja mostu odakle će krenuti ka stadionu Asim Ferhatović Hase.
Slične želje imao je i direktor tima s Grbavice Dželaludin Muharemović koji je zamolio navijače da budu suzdržani od "nekih nebitnih stvari". "Drago mi je što su obje ekipe u vrhu tabele i što će u nastavku prvenstva ovo biti jedina dva kandidata za prvo mjesto. Mislim da će se ostvariti moja pretpostavka. Vidjet ćemo ko će biti uspješniji", rekao je Dželaludin Muharemović i dodao da ga veliko interesovanje novinara za ovaj susret podsjeća na doček fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine na povratku iz Litvanije.

Plavi u derbi ulaze "hladne glave"

Trener tima s Grbavice, Dino Đurbuzović, rekao je kako je derbi utakmica koja mnogo znači i za koju se uvijek posebno pripremalo, ali: " Bilo bi suvišno pričati nešto o derbiju. U derbiju su tri boda isto kao i protiv drugih ekipa. U derbiju favorita nema, u derbiju se igra za navijače, za klub, i tu se pokušavamo nadmetat."
"Svi znamo šta derbi predstavlja i šta on znači. Ipak, on nosi samo tri boda kao i pobjeda protiv nekih ostalih ekipa", rekao je Muamer Svraka, igrač aktuelnog prvaka Bosne i Hercegovine.
Đurbuzović je rekao da će njegova ekipa igrati opušteno i "hladne glave probati napraviti dobar rezultat". "Poznavajući ekipu Sarajeva, znamo da su jedna od boljih odbrana u ligi i da imaju strašan napad", rekao je Đurbuzović i dodao da i Željo ima svoje adute.

Pobjeda u derbiju kao uvod u jesenju titulu

Husref Musemić, šef stručnog štaba tima s Koševa rekao je kako ni forma, ni kvalitet ne odlučuju pobjednika u ovom derbiju.
"Nama je derbi možda i važniji jer smo se sada primakli Borcu i sigurno da bi sutrašnjom i pobjedom u Bijeljini možda bili i jesenji prvaci", rekao je Vule Trifunović, stoper Sarajeva i dodao da bi domaći teren mladim igračima mogao biti opterećenje, te da je stoga najbitnije da dobro odigraju prvih 15 minuta utakmice.
"Igrači vole reći da je to utakmica kao i svaka druga, ali nije. Postoji, naravno, psihološki pritisak", rekao je Musemić i dodao da bi podrška navijača u ovom susretu mogla biti presudna. On je rekao da Bordo tim ima mladu ekipu u kojoj igra čak sedam igrača do 21 godine. "Ti momci sigurno da imaju određeni pritisak, ali ovo im može biti i jedan dodatni motiv i odskočna daska. Nećemo previše mijenjati, zna se kakvu ekipu imamo i na koga sve raspolažemo", rekao je Musemić i dodao da će za susret svi biti spremni osim Bišanovića i Džakmića.

Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.