Spremnost i pokušaji iranskog predsjednika Hasana Rohanija da uspostavi dobre odnose sa Zapadom, koji su narušeni još od vremena Islamske revolucije, izazvali su oštre kritike od strane Izraela i Saudijske Arabije.

Piše: Ervin Mušinović, Sarajevski.ba

Uprkos tome što Iran pokazuje želju da direktno pregovara o iranskom nuklearnom programu, Izrael smatra da zvanični Teheran poput Sjeverne Koreje pregovorima samo kupuje vrijeme. Izrael ističe da će sam krenuti u napad ukoliko Iran nastavi sa razvojem nuklearnog programa. Na drugu strani, Irana nastavlja da poboljšava odnose sa Zapadom tako da imenovanjem otpravnika poslova, Velika Britanija i Iran učinili su znatan pomak ka ponovnom uspostavljanju diplomatskih odnosa između ove dvije zemlje koji su prekinuti 2011. godine zbog najave novih sankcija Teheranu.

Iransku politiku približavanja Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i mogućnost postizanja dogovora, uz Izraela kao prijetnju vidi i Saudijska Arabija. Iz Saudijske Arabije upozoravaju da bi postizanjem bilo kakvog sporazuma između SAD-a i Irana bila nanesena šteta Saudijskoj Arabiji i svim zaljevskim zemljama. Kako navodi Russia Today, u tom kontekstu i nisu iznenađujuće pretpostavke o formiranju saveza između Izraela i Saudijske Arabije. Poznato je da se vanjske politike ovih zemalja preklapaju u mnogim pitanja kao što su podržavanje vojnog režima u Egiptu, promjena sirijskog režima i ne slaganje s iranskim nuklearnim programom. Obje zemlje kroz historiju pokazale su se kao veliki saveznici SAD, tako da svaki vid iranskog približavanja Sjedinjenim Državama, vide kao potencijalnu prijetnju savezništvu.

Iako postoje dobre predispozicije za stvaranje izraelsko – arapskog savezništva takve navode ipak treba uzeti sa rezervom. Izrael i Saudijska Arabija imaju različite stavove vezane za problem Palestine iz razloga što Saudijska Arabija podržava palestinski Hamas dok Izrael na drugu stranu smatra da Saudijska Arabija podržavanjem Hamasa podržava terorističku organizaciju.