Dževad Poturak: Muñoz ima dugačak jezik, ali ću mu ga skratiti u Sarajevu!
Foto: Fight Channel

Dževad Poturak: Muñoz ima dugačak jezik, ali ću mu ga skratiti u Sarajevu!

U petak će se u sarajevskoj Skenderiji održati Final Fight Championship 7, koji predvode Tomislav Spahović i Aleksandar Rakić u MMA dijelu eventa te Dževad Poturak i Frank Muñoz u kick-boksing dijelu.

Ovo će biti drugi pokušaj FFC-a da održi event u Sarajevu, jer je “stari” FFC 7, koji se trebao 2013. održati u sarajevskoj dvorani Zetra, otkazan zbog ozljede BiH junaka, Dževada Poturka. No, “BH Machine” je sad zdrav i spreman je zaželjeti dobrodošlicu Franku Muñozu u Sarajevo i FFC!

Povodom tog meča smo razgovarali s BH Machinom koji nam je otkrio kako su mu tekle pripreme, koji meč mu je bio najteži u životu, kao i što misli o izjavama svog protivnika da je “star”.

FFC je 2013. trebao održati FFC 7 u Sarajevu, ali je cijeli event otkazan zbog tvoje ozljede. Gospodin Orsat Zovko je ispunio svoje obećanje da će FFC kad-tad doći u Sarajevo i to se ostvarilo. Ovoga puta si zdrav, spreman i opet u glavnoj borbi priredbe. Kakav event očekuješ?

“Ja sam najbolji bosansko-hercegovački K-1 borac svih vremena. Najviše sam radio, ulagao, trudio se i najviše napravio. Orsat je moj prijatelj dugi niz godina, a FFC je najbolja borilačka organizacija na kontinentu i šire. Ovog puta sam spreman i dat ću sve od sebe kako bih nokautirao Muñoza.”

FFC-ovi eventi u Hrvatskoj nisu bili dobro posjećeni te je zbog toga gospodin Zovko odlučio održavati evente izvan Hrvatske. Dobro poznaješ svoje sunarodnjake. Smatraš li da će Skenderija biti dupkom puna ili da ćemo gledati sliku kao s evenata u Hrvatskoj?

“Mislim da je posjećenost FFC-ovih evenata u Hrvatskoj bila solidna na pojedinim priredbama, ali isto tako mislim da Hrvatskoj fali novi Cro Cop. Na borilačkim eventima u Bosni i Hercegovini su dvorane uvijek bile pune, a vjerujem da će tako biti i na FFC-u 7. 2009. godine sam se borio protiv Petra Vondraceka u dvorani Zetra, a bilo je 10 000 gledatelja. Sarajevo voli dobru borbu!”

Da li je Bosna i Hercegovina ikad imala ovako jak event?

“Bosna i Hercegovina je imala nekoliko jakih priredbi s dobrim imenima K-1 scene, ali nikad do sad s ovako dobrom organizacijom i kvalitetnim K-1 i MMA fight cardom.”

Na eventu će nastupiti najbolji borci Bosne i Hercegovine, ali im posao neće biti lak jer će ukrstiti rukavice s vrhunskim protivnicima. Tvoja prognoza njihovih mečeva?

“Svi BiH borci su vrlo spremni i mislim da će uživati u svojim pobjedama.”

Na eventu će nastupiti i tvoj mlađi brat, Dženan, koji u FFC-u ima tri poraza. Ovoga puta mu je protivnik Strahinja Denić. Misliš li da će Dženan slaviti pred svojom publikom?

“Dženan je u posljednje vrijeme svoju karijeru prošarao pobjedama i porazima, no ovo je sport gdje se daju i primaju udarci. Svi smo od krvi i mesa. Vjerujem da će Dženan slaviti ovaj put, ipak je on mnogo puta slao protivnike na pod.”

U decembru si na FFC-u 16 sudačkom odlukom slavio nad mladim Theodosiadisom Panagiotisom. Što misliš o toj borbi?

“Grk je mlad, jak i neiskusan, a ja sam bio u zanosu da mogu pobijediti s pola snage. Nema više ‘lako ćemo’. Pobjeda je bila čista, ali to nisam ja. Mogu bolje!”

Muñoz je izjavio da si star i da je tvoje vrijeme prošlo. Što imaš reći na to?

“Muñoz ima dug jezik, ali bez brige, skratit ću mu ga u Sarajevu!”

Što smatraš Frankovim najjačim oružjem?

“Frank je iskusan i pun kondicije. Ali to nema veze…”

Kako su tekle pripreme, imaš li kakvih ozljeda?

“Skinuo sam 7 kilograma. Zdrav sam, brz, ubojit iz svake pozicije. Bit će ovo dobar meč.”

Koji su ti daljnji planovi u karijeri?

“O tome ćemo nakon 13-og ožujka.”

Da li si blizu mirovine?

“Nisam blizu mirovine. Imam još toga za pokazati. Motiviran sam kao da sam tek počeo svoj borilački put.”

Kako bi opisao svoju karijeru?

“Moja karijera je vrlo slična ostalim K-1 borcima koji su uživali poštovanje Japana. To je težak i trnovit put s mnogo prepreka. Svi me vole, pa me ne vole. Čudan je ovo balkanski narod. Priznaju te na Marsu, a na Balkanu ti uvijek imaju nešto za reći. Nađu ti 100 mana ako pobijediš, a ako izgubiš onda si mrtav. Jednostavan sam i pozitivan čovjek. Neki ovo smatraju osobnim, ali za mene je ovo ipak samo sport. Život me nije mazio, ali sam zadovoljan sa svojom karijerom. Sve ovo je Božji naum. Tako je trebalo biti.”

Koji ti je meč bio najteži u karijeri?

“Mečevi protiv Ignashova, Ghite, Verhoevena, Overeema, Manhoefa, Die Fausta, Rochea, Krutha, Ostojića, Puljka, Kleiba, Vondraceka… Neka čitatelji Fight Sitea izaberu.”


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.