Deset godina bez Benjamina Filipovića
Foto: Historija.ba

Deset godina bez Benjamina Filipovića

Na današnji dan, 20. jula 2006. godine, umro je Benjamin Filipović, filmski radnik, režiser i profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Rođen je u Sarajevu, a filmsku režiju je diplomirao na “FAMU” u Pragu. Sa svojim diplomskim filmom Plus, minus jedan osvojio je Specijalnu nagradu žirija na studenskom takmičenju u Karlovim Varima.

Prvi dugometražni film Praznik u Sarajevu režirao je 1991. godine, za koji je dobio brojne nagrade u zemlji i inostranstvu, a proglašen je jednim od deset najgledanijih filmova u BiH.

Režirao je jednu od najgledanijih TV serija na prostorima bivše Jugoslavije – Top listu nadrealista. U ovoj izuzetno popularnoj humorističkoj se nekoliko puta pojavio i u ulozi Šahbaza.

Tokom rata režirao je film Mizaldo – kraj teatra koji je premijerno prikazan 1994. godine na filmskom festivalu u Berlinu. Sa filmom Super dobra ideja 1997. godine osvojio je nagradu za najbolji kratki film na festivalu u Barseloni. Treći dugometražn film Dobro uštimani mrtvaci režirao je 2005.

Benjamin Filipović bio je predsjednik Udruženja filmskih radnika Bosne i Hercegovine, član Evropske filmske akademije (EFA) i Udruženja filmskih i televizijskih reditelja Njemačke.

Sahranjen je na gradskom groblju Bare u Sarajevu.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.