Bordo prijatelji 1946 pozivaju sve navijače da postanu članovi FK Sarajevo
Foto: Denis Ruvić, Sarajevski.ba

Bordo prijatelji 1946 pozivaju sve navijače da postanu članovi FK Sarajevo

Udruženje Bordo prijatelji 1946, izdalo je zvanično saopćenje povodom malog odziva navijača Fudbalskog kluba Sarajevo da postanu registrovani članovi kluba sa Koševa. Saopćenje prenosimo u cijelosti:

Zbog čega naš klub nema najmanje 20 hiljada registrovanih članova? Jel’ to nas „nema“, ili smo lijeni, ili ne razumijmo zašto je članstvo u FK Sarajevo toliko bitno? Apsurdno je da smo osamdesetih godina kada nije bilo ni interneta ni facebooka ni privatnih medija imali više registrovanih navijača nego danas.

U trenutcima kada se priprema 20.broj magazina BORDO FAN oficijelni brojčanik aktivnog članstva na klupskom web portalu još uvijek nije stigao do broja 6.000. Iako za sve ostale klubove u BiH, pa i šire, ta brojka predstavlja misaonu imenicu, za Fudbalski klub Sarajevo ipak je prilično porazna i deprimirajuća! Teško je vjerovati da u gradu od pola miliona stanovnika klub takve veličine, historije i ugleda pod svoje krilo ne može okupiti najmanje tri puta više članova?! A gdje su tek ostali gradovi i dijaspora?! Neshvatljivo je to što čak i površnim uvidom u trenutno članstvo možemo lahko zaključiti da broj članova još uvijek nije dostigao ni kapacitet jedne tribine na Hasetovom stadionu?! Ako izuzmemo broj onih koji po automatizmu postaju članovi, kao što su polaznici omladinske škole i akademije i njihovi treneri te prvotimci igrači, onda dolazimo do zaista bolne činjenice da trenutni aktivni članovi ne bi mogli ni blizu popuniti koševsku sjevernu tribinu, a o „Istoku“ i „Zapadu“ da i ne govorimo. Međutim, kada se igra derbi ili evropska utakmica, „Sjever“ i „Istok“ obično budu puni kao šibica. Imajući u vidu kapacitet te dvije tribine, samo taj broj navijača kada bi se učlanio najmanje bi za duplo uvećao trenutnu cifru. O facebook prezentaciji kluba da i ne govorimo.

Pa, u čemu je onda problem? Zašto se tako sporo učlanjujemo u klub? Je li članarina od 20 KM godišnje skupa, ili je procedura učlanjenja možda komplikovana, Ili je „običnom“ navijaču baš toliko teško doći jednom u 365 dana do klupskih prostorija i ispuniti formular, Ili mi navijači uopće ne shvatamo šta je suština članstva i šta ono predstavlja, kako za klub tako i za nas same? Gdje je tu zapelo? Klupska administracija zaista je učinila sve da maksimalno olakša proces učlanjenja i nema joj se šta zamjeriti. Ko neće ili ne može da dođe do kluba ili fan shopa, može se učlaniti preko uplatnice i interneta tako da fizičko prisustvo uopće nije neophodno. A ni iznos od 20 KM na godišnjem nivou nije nešto što može i smije spriječiti bilo kojeg istinskog i iskrenog navijača.

Zato mi iz udruženja „Bordo Prijatelji 1946“ držimo da opravdanja nema i ne može biti. Činjenicu da pet godina nakon pokretanja projekta imamo manje od 6 hiljada aktivnih članova, smatramo nejasnom i alarmantnom. Sasvim je nepotrebno pojašnjavati šta članstvo znači i kakvu ulogu u modernom poslovanju danas igra za jedan sportski kolektiv. Ali osjećamo nasušnu potrebu da još jednom pocrtamo šta članstvo predstavlja za nas navijače. Bit članstva je pripadnost, odnosno identitet. Ili smo članovi bordo familije ili nismo, sredine nema! Također, važnu ulogu igra i prestiž. Biti član najvećeg bh. kluba i jednog od najpopularnijih u regiji je privilegija i nešto od čega mi navijači imamo najveću korist! Baremo tako to mi, Bordo prijatelji, shvatamo.

Pa šta nas onda spriječava da se masovnije priključimo našem klubu? Pored virtuelnih lajkova podarimo našem klubu dio sebe i u stvarnosti. Pokažimo još jednom da smo vjerna bordo nacija. Učlanimo se u naš jedini klub i podsjetimo druge da urade isto.Pitajmo na sljedećoj utakmici svoga prijatelja na tribini je li član kluba i šta ga sprečava da to ne postane. Napomenimo mu da je FK Sarajevo osamdesetih godina imalo veći broj registrovanih članova i od klubova „velike četvorke“. Nije li sramota da se te brojke danas ne mogu dostići i prestići? Boga mi jeste…


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.