Počeo malonogometni turnir Argentaria 2016

Počeo malonogometni turnir Argentaria 2016

Memorijalni malogometni turnir “Argentaria 2016” održava se danas u sportskoj dvorani Ilijaš, a organiziran je u znak sjećanja na sve žrtve genocida u Srebrenici. Turnir, u kojem učestvuju djeca uzrasta od 10 i 11 godina iz osam nogometnih škola i klubova, otvorio je ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo, čije je ministarstvo finansijski podržalo organizaciju ovog turnira.

Jedan od organizatora trunira Nurija Delić rekao je da se turnir organizuje svake godine s ciljem odavanja počasti žrtvama genocida, ali i edukacije najmlađih Bosanaca i Hercegovaca o njihovom stradanju.

Na turniru među ostalim učestvuju Fudbalski klub “Sarajevo”, Sportsko udruženje Tempo Ilijaš, NK Bijeli Stari Ilijaš, Škola fudbala Šampion Ilidža, Škola fudbala Derbi iz Hadžića, NK Bosna Visoko i FK Unis Vogošća. Turnir bi trebao biti okončan danas oko 18 sati a za najbolje su osigurani pehari i medalje.

Učesnici turnira su mališani rođeni 2005. i 2006. godine, kojima ćemo moje kolege pedagozi i ja pojasniti taj dio naše historije kroz tzv. edukativne kornere i na način koji je prilagođen njihovom uzrastu, objasnio je Delić.

Ministar Fišo je kazao da je veoma važno da djeca ovog uzrasta što više saznaju o Srebrenici i stradanju njenog stanovništva. Dodao je da moraju znati istinu o dešavanjima tokom agresije na našu domovinu, a sve ono što ne mogu učiti kroz udžbenike mogu u ovakvim i sličnim dešavanjima.

“Morate znati da je Bosna i Hercegovina dala mnogo šehida za našu slobodu. Zato budite primjereni učenici, učite, volite i čuvajte ovo što imamo a za što su se vaši djedovi borili”, poručio je mališanima ovom prilikom ministar Fišo.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.