Upoznajte protivnike Zmajeva u Brazilu
Foto: Sarajevski.ba

Upoznajte protivnike Zmajeva u Brazilu

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine saznala je protivnike u grupnoj fazi svjetskog prvenstva. Zmajevi će u svom prvom pojavljivanju na Mundijalu igrati protiv Argentine, Nigerije i Irana.

Iako je žrijeb mogao biti i lakši, izabranici Safeta Sušića imaju dobre šanse da izbore prolaz u drugi krug takmičenja. U nastavku teksta donosimo vam kratke informacije o tome ko su reprezentacije kojima će se suprotstaviti naši reprezentativci.

Argentina – svjetska velesila

S Argentinom smo do sada igrali dva puta prijateljske utakmice i oba puta smo poraženi. Prvi put u Cordobi 1998. godine kada je bilo 5:0, a drugi put ove godine u St. Louisu kada je bilo 2:0.

Bosna i Hercegovina će svjetsko prvenstvo otvoriti protiv Argentine 15. juna u Rio de Jeneiru u 00.00 sati po srednjoevropskom vremenu. Riječ je o reprezentaciji koju ne treba posebno predstavljati. Riječ je o trećeplasiranoj reprezentaciji FIFA-ine rang liste i dvostrukim svjetskim prvacima iz  1978. i 1986. godine, te viceprvacima iz 1930. i 1990. godine.

Argentinci su bili najbolja reprezentacija južnoameričkih kvalifikacija s 32 osvojena boda. Od ukupno šesnaest utakmica, slavili su devet puta, pet puta su igrali bez pobjednika, dok su samo dva puta pretrpjeli poraz. Izgubili su na gostovanjima kod Venecuele i Urugvaja.

S klupe ih predvodi Alejandro Sabella. Argentinske zvijezde, vjerujemo, ne treba previše predstavljati. Naravno, tu je jedan od najboljih svjetskih igrača Lionel Messi, koji je nastupio na dva Mundijala i postigao samo jedan pogodak. Pored njega treba izdvojiti Carlosa Teveza, Javiera Mascherana i Angela Di Mariu.

Nigerija kao nepoznanica

Bosna i Hercegovina i Nigerija do sada nisu odigrale niti jedan međusobni susret.

Drugi meč u Brazilu izabranici Safeta Sušića igrat će 21. juna protiv selekcije Nigerije u Cuiabi, također u ponoć po našem vremenu.

Nigerijcima će ovo biti peti nastup na smotri najboljih svjetskih reprezentacija. Dva puta su takmičenje završavali u grupnoj fazi, dok su dva puta izborili osminu finala.

Nigerija je neporažena reprezentacija grupe F s reprezentacijama Malavija, Kenije i Namibije. Ipak, od šest odigranih utakmica u grupi, čak su tri odigrali bez pobjednika.

Selektor Stephen Keshi poznat je po tome što se ne boji dati priliku igračima iz domaćeg prvenstva. Ipak, ključni igrač njegovog tima je John Obi Mikel iz Chelsea, dok značajnu ulogu igraju Victor Moses, Ahmed Musa i Emmanuel Emenike. Ne treba zaboraviti ni veterana na golu Nigerije Vincenta Enyeamu, kojem će ovo biti treći nastup na svjetskim prvenstvima.

Tri poraza od Irana

Sa selekcijom Irana sastajali smo se četiri puta u prijateljskim utakmicama. Tri puta su slavili Iranci, dok je jedna utakmica završila bez pobjednika. Interesantan je podatak da je Bosna i Hercegovina prva postizala golove u tim utakmicama. Prvi put smo igrali 2001. godine u Bihaću (2:2), u naredna dva meča u Teheranu 2005. i 2006. godine smo poraženi 2:1 i 5:2, a u Sarajevu 2009. godine rezultat je bio 2:3.

Takmičenje u grupnoj fazi završavamo protiv Irana 25. juna u 18:00 sati u Salvadoru.

Ovo je četvrti put da će se Iran naći na Mundijalu, a u prethodna tri nastupa (1978. 1998. i 2006.) nisu uspjeli proći grupnu fazu.

Kvalifikacije su završili na prvom mjestu. U prvom krugu kvalifikacija, u konkurenciji s Katarom, Bahreinom i Indonezijom ostvarili su bez poraza uz tri pobjede i tri remija s gol razlikom 17:5. U drugom krugu kvalifikacija završili su ispred Južne Koreje, Uzbekistana, Katara i Libanona s pet pobjeda, dva poraza i jednim remijem. Bolji od Irana bili su Uzbekistan i Libanon.

Ekipu s klupe predvodi nama dobro poznato lice Carlos Queiroz, koji je bio selektor Portugala kada su nas izbacili iz baraža za Svjetsko prvenstvo 2010. godine u Južnoafričkoj Republici. Lider na terenu je Javad Nekounam (Esteghlal), a od njegovih saigrača treba izdvojiti imena kao što su Masoud Shojaei (Las Palmas), Reza Ghoochannejhad (Standard Liège) i Ashkan Dejagah (Fulham) i Andranik Teymourian (Esteghlal).


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.