SP: BiH u grupi s Argentinom, Iranom i Nigerijom
Foto: Direct tv sports

SP: BiH u grupi s Argentinom, Iranom i Nigerijom

Tačno šest mjeseci i šest dana prije početka Svjetskog fudbalskog prvenstva, u Brazilu je obavljeno izvlačenje grupa za Svjetsko prvenstvo 2014. godine.

Bosna i Hercegovina se prvi put našla na završnoj smotri najboljih svjetskih reprezentacija, a igrat će u grupi F sa reprezentacijom Argentine, Irana i Nigerije.

Prvenstvo otvaraju Brazil i Hrvatska, dok će BiH tri dana kasnije takmičenje otvoriti protiv Argentine u 00:00 sati u Rio de Janeiru. Sljedeću utakmicu Zmajevi će igrati 21. juna s Nigerijom u 00:00 u Cuiabi, a posljednji meč u grupi igrat ćemo protiv Irana u 18:00 sati u Salvadoru.

Svjetsko prvenstvo igrat će se od 12. juna do 13. jula naredne godine.

Foto: FIfa.ba

Foto: FIfa.ba

Zmajevi će dobiti minimalno 8 miliona dolara

FIFA je objavila i podatak koliko će reprezentacije zaraditi na ovogodišnjem Mundijalu. U ukupni fond novčanih nagrada, koji iznosi 576 miliona dolara (nešto više od 824 miliona KM), uračunat je novac koji će FIFA platiti klubovima, kao i policu osiguranja za pokriće povrijeđenih igrača.

Tako će se naša reprezentacija vratiti s najmanje 8 miliona dolara (oko 11,4 miliona KM).

Pobjednik će osvojiti 35 miliona dolara (50 miliona KM), dok će viceprvak svijeta biti bogatiji za 25 miliona dolara (35,7 miliona KM). Trećeplasirana ekipa prvenstva će osvojiti 22 miliona dolara (31,4 miliona KM)

Reprezentacijama će dodatno biti podijeljeno 1,5 miliona dolara (1,1 miliona eura) kako bi se pripremili za Svjetsko prvenstvo.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.