Na današnji dan FK Sarajevo ugostilo Mancheter United

Fudbalski klub Sarajevo, 15. novembra 1967. godine, na stadionu Koševo bilo je domaćin Manchester Unitedu.

U revanšu na Old Traffordu, ekipa Uniteda predvođena jednim od najboljih fudbalera svih vremena, Georgeom Bestom, slavila je sa 2:1. Gol utjehe za Sarajevo je postigao Delalić. Ovom pobjedom United se plasirao u četvrtfinale, te kasnije i osvojio Kup šampiona.

Nakon eliminacije Olimpijakosa (Nikozija), žrijeb je odlučio da će ekipa FK Sarajevo za protivnika u četvrtfinalu Kupa šampiona imati prvaka Engleske, ekipu Mancehter Uniteda.

U tom trenutku rezultati u ligi nisu obećavali mnogo. Jedna pobjeda nad Radničkim, uz dva poraza, na Kantridi, te od tradicionalno neugodne Vojvodine na Koševu.

Ipak, uz oporavljenog Musemića, Bordo tim pred 40 hiljada navijača je pokazao hrabru i mušku igru. Sarajevo je čak bilo bolje, ali golova nije bilo. Zbog grube igre gostiju, teže se povrijedio standardni prvotimac Boško Prodanović, zadobivši povredu zbog koje je morao pauzirati sve do maja iduće godine.

FK Sarajevo - Manchetser United

Foto: Historija.ba

FK Sarajevo – FC Manchester United 0:0
Stadion: Koševo
Gledalaca: 40.000

FK Sarajevo:
Muftić, Fazlagić, Blažević, Jesenković, Vujović, Bajić, Prodanović, Šiljkut, Musemić, Prljača, Antić – trener: Miroslav Brozović
FC Manchester United:
Stepney, Dunne, Burns, Crerand, Foulkes, Sadler, Fitzpatrick, Kidd, Charlton, Best, Aston – trener: Matt Busby

VIDEO

MUTV o utakmici
1/3

VIDEO

MUTV o utakmici
2/3

VIDEO

MUTV o utakmici
3/3


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.