25 godina od pada Berlinskog zida

25 godina od pada Berlinskog zida

Na današnji dan 1989. godine srušen je Berlinski zid koji je bio simbol Hladnog rata i dugačka barijera koja je razdvajala Zapadni Berlin od Istočnog.

Širom Njemačke se obilježava ovaj datum, a u Berlinu je postavljeno osam hiljada bijelih balona koji će u znak sjećanja na podjelu grada biti odvezani i pušteni da odlete u nebo.

Foto: Sue Ream

Foto: Sue Ream

Nakon Drugog svjetskog rata Njemačka je bila podijeljena na četiri okupacione zone između Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske i Sovjetske Rusije. 1947. godine dolazi do hladnoratovskih tenzija te 1949. godine SAD, Velika Britanija i Francuska ujedinjuju svoje zone u Saveznu Republiku Njemačku isključivši sovjetsku zonu. Sovjetska zona je postala Njemačka Demokratska Republika.

Sovjeti su odlučili da izgrade zid da bi spriječili prelazak Nijemaca u zapadni dio grada te je Berlinski zid izgrađen 1961. godine. Zbog toga su mnoge porodice ostale razdvojene preko noći a mnogi koji su ostali u Istočnom Berlinu nisu imali šansu za finansijski napredak. Ljudi, pogotovo oni iz Istočnog Berlina, su morali imati posebne dokumente da bi prešli granicu.

9. novembra 1989. godine istočnonjemačka komunistička vlada objavila je svijetu ukidanje ograničenja putovanja svojih građana u SR Njemačku. Hiljade Nijemaca izašlo je na ulice da proslavi taj historijski momenat. Hladni rat je završen 1991. godine.

Danas, razlike između istočnog i zapadnog dijela Berlina još uvijek postoje. Plate u istočnom dijelu su niže nego u zapadnom, stanarine su veće na zapadnom dijelu i životni standard ljudi na zapadu i istoku se razlikuje.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.