114 godina slave i ponosa katalonskog diva
Foto: Wiki

114 godina slave i ponosa katalonskog diva

Na današnji datum, prije 114 godina, osnovan je jedan od najpopularnijih fudbalskih klubova na svijetu, FC Barcelona.

22. oktobra 1899. godine Hans Gamper objavio je oglas u novinama Los Deportes izrazivši svoju želju za osnivanjem fudbalskog kluba. Nakon pozitivnog odgovora na oglas dogovoren je sastanak u gimnaziji Solé 29. novembra iste godine. Na sastanku se pojavilo jedanaest igrača – Walter Wild (prvi direktor kluba), Lluís d’Ossó, Bartomeu Terradas, Otto Kunzle, Otto Maier, Enric Ducal, Pere Cabot, Carles Pujol, Josep Llobet, John Parsons i William Parsons – pa je fudbalski klub Barcelona tada i osnovan.

Športska obavijest: Naš prijatelj Hans Gamper, bivši švicarski nogometni prvak, u želji da organizira nogometne utakmice u gradu poziva sve športske entuzijaste da se pojave u redakciji naših novina bilo kojeg utorka i petka navečer između 21 i 23 sata.
— Gamperov oglas u novinama Los Deportes

Barca je u svojoj dugogodišnjoj historiji 22 puta osvojila prvenstvo Španije. Španjolski kup su osvajali 26 puta, a 11 puta su podizali pehar Superkupa Španije. U međunarodnim takmičenjima, Katalonci su Ligu prvaka, Kup pobjednika kupova i UEFA Superkup osvajali po četiri puta. Dva puta su bili na tronu svijeta.

Fudbaler sa najviše nastupa u Barceloni je Xavi koji je nastupao 622 puta. Najbolji strijelac Katalonaca svih vremena je Paulino Alcántara koji je postigao 369 golova. Drugog februara 2009. godine, Barcelona je na utakmici sa Racingom došla do brojke od pet hiljada pogodaka u prvenstvu Španije. Jubilarni pogodak je postigao Leo Messi. Barcelona svoje domaće utakmice igra na Nou Campu, a rekord stadiona je oboren 3. marta 1986. godine na utakmici sa Juventusom kada je na Nou Campu bilo 120 hiljada gledalaca. Modernizacijom stadiona je smanjen kapacitet i ovaj rekord sigurno neće biti ubrzo promijenjen.

Jedini fudbaler iz BiH koji je nastupao za Barcelonu je Meho Kodro. Kodro je za Barcu nastupao u sezoni 1995/96 i sakupio 32 nastupa i postigao devet golova.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.