U tebi je Grbavica škola fudbala…
Foto: Saša Petrović

U tebi je Grbavica škola fudbala…

Pjesma Bosno moja, divna, mila, lijepa, gizdava nastala je u narodu, a interpretirali su je mnogi. Za najbolje interpretacije slove one od Safeta Isovića, Himze Polovine ili pak od Hanke Paldum, ali sigurno najoriginalnija interpretacija je u režiji navijača sa Grbavice, Željinih Manijaka. Ne tako često navijači Plavih znaju zapjevati svoju verziju pomenute pjesme, istina malo izmijenjene, koja glasi: Bosno moja, divna, mila, lijepa, gizdava u tebi je Grbavica škola fudbala. Stihovi aludiraju na čuvenu Željinu školu fudbala koja je izbacila mnoštvo talenata, reprezentativaca te nosioca igre Željezničara.

Najsvježiji primjer Željine škole fudbala i primjer koliko se kvalitetno radi sa omladincima, stigao nam je jučer kada su kadeti i juniori Plavih predvođeni Admirom Adžemom i Edisom Mulalićem koji su također plod Grbavice, pregazili vršnjake velikog rivala Sarajeva na Koševu. Tim pobjedama obje selekcije su osigurale titulu prvaka Bosne i Hercegovine. Potpunu dominaciju Željezničara u omladinskim kategorijama potvrdili su protekli vikend selekcije pjetlića, cicibana te pionira koji su nakon zadnjeg kola završili na prvim pozicijama u svojim takmićenjima.

Pored fudbalera koji su od najmanjih igračkih koraka na Grbavici, Željo uvijek pridaje pažnju talentima širom BiH. Čuvenu generaciju “Videoton” su činila Željina djeca te fudbaleri koji su dovođeni kao talenti iz manjih gradova i klubova. Berjan je stigao iz Igmana, u tadašnje vrijeme preteča današnjih bekova Mirsad Baljić je stigao kao pionir iz Sarajeva, Šabanadžović je došao iz Dečića, Komšić iz Kiseljaka, lucidni Škoro stiže iz UNIS-a, karizmatični Nikić iz gradačačke Zvijezde dok je Radmilo Mihajlović stigao iz Foče. Svi ovi fudbaleri su došli kao neafirmisani, a većina ih je poslije zaigrala za velike klubove i ostvarila velike karijere. Baljić je sa Sionom osvojio sve što se može osvojiti u Švicarskoj, Šabanadžović je sa Crvenom Zvezdom podigao trofej prvaka Evrope, Škoro je nastupao za Dinamo i Torino, a Mihajlović je ostvario odličnu karijeru u Njemačkoj igrajući za Bayern, Schalke i Eintracht. Da Željezničar nastavlja sa ovom politikom dokaz je i Edin Višća koji je stigao iz banovićke Budućnosti, a danas je prvotimac naše reprezentacije te nastupa u Turskoj, te dvojica mladića Seid Behram i Josip Grebenar koji su stigli na Grbavicu prije šest mjeseci iz Veleža i Viteza, te danas predvode svoje selekcije kadeta i juniora.

U sadašnjem rosteru Plavih čak je jedanaest fudbalera igralo za omladinske selekcije Želje. To su Kjosevski, Memija, Čolić, Zolotić, Sadiković, Svraka, Jamak, Bajić, Hasanović i Ramić.

Dominacija seniora koja je trajala pet godina na neki način je okončana ove sezone jer Plavi nisu osvojili niti jedan trofej, ali Željini omladinci nastavljaju dominirati svojim takmićenjima i sigurno da navijači Plavih, ali i navijači reprezentacije ne trebaju brinuti za svoju budućnost.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.