Sarajevski derbi kroz brojke i zanimljivosti
Foto: Damir Hajdarbašić, Sarajevski.ba

Sarajevski derbi kroz brojke i zanimljivosti

Ovog vikenda na stadionu Grbavica će 104. put snage odmjeriti gradski rivali Željezničar i Sarajevo.

Do sada po 30 pobjeda imaju obje ekipe, dok je su 43 susreta završila bez pobjednika, uz gol razliku koja je na strani Sarajeva 121:118. Ako se gledaju samo prvenstva Bosne i Hercegovine nešto uspješnija je ekipa s Koševa koja ima 11 pobjeda, devet puta su slavili „Plavi“, dok je čak dvadeset utakmica završeno neriješeno.

Kada su u pitanju utakmice igrane na Grbavici Željezničar je uspješniji i ostvario je 16 pobjeda, dok je 17 susreta završeno remijem, a gosti s Koševa su ostvarili 11 pobjeda. Što se tiče samo prvenstva igranog bh. ligama igrači Željezničara su ostvarili 6 pobjeda, u osam mečeva nije bilo pobjednika, dok je pet susreta pripalo gostima s Koševa.

Ukupno 110 golova (ili 2,5 po utakmici) postignuto je u dosadašnja 44 susreta na Grbavici. Igrači Željezničara su mrežu tresli 62 puta, dok su igrači Sarajeva postizali golove u 48 navrata.

Ova dva kluba su se prvi put sastala u Kupu Jugoslavije 12. augusta 1954. godine na Koševu, a slavio je domaći tim 5:2. Prvi ligaški meč odigran je 10. oktobra 1954. godine na Grbavici, a ponovo je uspješnija bila ekipa Sarajeva koja je slavila 1:6.

Fudbaleri Željezničara su prvu pobjedu ostvarili već u sljedećem gradskom derbiju igranom na Koševu 2:3.

Prvi meč u okviru prvenstva Bosne i Hercegovine ova dva tima su igrala u Zenici 14. septembra 1994. godine, a susret je završen neriješeno 1:1.

Sa po šest golova Asim Ferhatović Hase u dresu Sarajeva i Dželaludin Muharemović u dresu Željezničara najbolji su strijelci gradskih derbija.

Jedini hat-trick u gradskom derbiju postigao je Radmilo Mihajlović igrač Željezničara 7. septembra 1986. godine u susretu igranom na Grbavici, a koji je završen 4:1 u korist domaćih.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.