Walt Disney, čovjek koji postavljao standarde crtanih filmova
Foto: YouTube

Walt Disney, čovjek koji postavljao standarde crtanih filmova

Iako se na trenutak prvi put pojavio u crtanom filmu Plane Crazy, Mickey Mouse se službeno prvi put na malim ekranima pojavio 18. novembra 1928. godine u crtanom filmu Parobrod Willie, jednom od prvih zvučnih animiranih filmova.

Legendarni američki producent, režiser, scenarista, animator i dobitnik 22 obična Oscara i četiri počasna Oscara, te jedna od najuticajnijih ličnosti 20. stoljeća, Walter Walt Disney, rođen je 1901. godine u Chicagu, a sklonost ka umjetnosti i crtanju pokazivao je od malih nogu.

Sa Ubbe Iwerksom, osniva kompaniju Iwerks-Disney Commercial Artists. Kako ih niko nije htio angažirati, kompanija je propala. Disney se okrenuo solo karijeri i pokušaju probijanja na tržište animiranim serijalima.

Kreirao je uglavnom kratkometražne animirane filmove i brojne poznate likove poput Mickeya Mousea, Paje Patka, Šilje i mnogih drugih.

Snežana i sedam patuljaka“ je bio prvi dugometražni animirani mjuzikl u produkciji Walt Disneyja. To je istovremeno i prvi dugometražni animirani film u istoriji filmske produkcije u Americi proizveden u koloru, kao i deseti najkomercijalniji film 20. vijeka.

Film se pokazao velikim uspjehom i danas predstavlja samo prvi u nizu velikih animiranih uspješnica slavne “House of Mouse” kompanije.

Uslijedili su uspješni dugometražni crtići popu Bambija, Pinnochia, Knjige o džungli, Fantazije, Kralja lavova, Ljepotice i zvijeri, Male sirene, Mača u kamenu, Robin Hooda i mnogih drugih.

Walter Walt Disney, preminuo je na današnji dan, 15. decembra 1966. godine od posljedica raka pluća.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.