Treća decenija od smrti Ismeta Mujezinovća
Foto: Historija.ba

Treća decenija od smrti Ismeta Mujezinovća

Jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih likovnih umjetnika Ismet Mujezinović rođen je 2. decembra 1907. godine u Tuzli. U istom gradu i umire 7. januara 1984., a danas je već treća decenija kako ga na ovom svijetu nema.

Likovnu akademiju je završio u Zagrebu, a u Francuskoj je pohađao kurs historije umjetnosti na Sorboni.

U Sarajevu je prvi put samostalno izlagao u oktobru 1926. godine, a u Beogradu 1930.

Kreirao je mnogobrojne uljane kompozicije i crteže na temu Narodnooslobodilačke borbe, u kojoj je i sam bio učesnik od 1941.

POGLEDAJ GALERIJU

Veličaju ga brojni crteži, akvareli, grafici i platna koja su nastala u periodu od 1925. godine do kraja osme decenije 20. vijeka. Mujezinovićevi radovi nalaze se u umjetničkim galerijama, muzejima, javnim zgradama, te u privatnim zbirkama.

Kao prva i značajna njegova djela pominju se portreti seljaka, starica, slikani pastelom, sada rasuti po privatnim zbirkama, muzejima i galerijama.

Jedan je od osnivača Škole za likovne umjetnosti u Sarajevu, grupe Collegium Artistikum i Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine.

Djela:
“Žetelice”, “Užina na radilištu”, “Portret Marije”, “Portret Romana Petrovića”, “Kurir, crtež perom, tuš”, “Portret maršala Tita, linorez u boji”, “Prelaz preko Neretve Proboj”, “Nošenje ranjenika”, “Prsa u prsa”, “Crtež”…


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.