Tradicija zvana Bosanska kahva
Foto: Selma Pleho, Sarajevski.ba

Tradicija zvana Bosanska kahva

Džezva, voda, kahva, fildžan, rahat lokum sa čačkalicom i čaša vode.

Sve ovo čini Bosansku kahvu, neko je zove domaća, neko kuhana, neko turska i kako sve ne, al ima bitnih razlika. Bosanska kahva s turskom ima samo jednu dodirnu tačku kod mljevenja kafe, sve ostalo je potpuno drugačije. Drugačiji je i sam način prženja ove dvije kafe, za Bosansku ide svjetlija kafa, dok za Tursku tamnija.

Bosanska kahva se sprema tako da prvo vodu stavimo na izvor toplote i čekamo da dođe do nekih 93-95 ºC, a u bakrenu džezvu stavimo kafu. Zavisno kakvu volimo, toliko i stavljamo kafe. Kafu i džezvu vraćamo na izvor toplote i držimo nekoliko trenutaka, da se dno džezve ugrije i da nam kafa blago zamiriše. Preko kafe sipamo vodu, koja se „odmorila“ par trenutaka, i u tom momentu bi trebali da čujemo „pucanje“, odnosno specifičan zvuk koji dobivamo kada sipamo vodu na ugrijanu površinu. Kada vas neko pita „je li pukla“  misli na ovaj dio pripreme kafe, vodu sipamo, ali ne punimo džezvu do vrha. I opet vraćamo na izvor toplote, da kafa „krene“ odnosno da prokuha. Ovo je uvijek najškakljiviji dio pripreme kafe, jer samo su trenutci dovoljni da kafa pokipi, i da veliki dio mljevene kafe, umjesto u džezvi završi na šporetu.

Kafa treba samo jednom da prokuha, tada je sklanjamo i poslužujemo gostima, obavezno uz originalnu Bosansku kahvu, poslužujemo fildžan, nikako šoljicu, (razlika je što je fildžan tanji i nema dršku). Neka tradicija kaže da treba imati unutar fildžana i onaj mjesec i zvijezdu (ko je pio kafu u bosni to je morao vidjeti), iz razloga, što tako primjetimo ako je neko spremio „tanku“ kafu, odnosno ako je neko štedio.

Pored fildžana obavezno se poslužuje šećer u kocki, radi umakanja u kafu, vrh kocke se potopi u kafu i onda se odgrize, te zalije gutljajem kafe. Više je razloga za ovaj način ispijanja kafe, a osnovni je čejf, radi kojeg se kafa i pije. Ostali i manje bitni su da se kafa ne miješa tako da se sva zrna kafe spuste na dno šoljice. Smanjuje se unos šećera, jer svaki griz daje veći osjećaj slatkoće, nego da se pošećeri.

Uz Bosansku kahvu, obavezno serviramo čašu vode, kao i rahat lokum a  nešto više o tome, donosimo u idućem tekstu koji ćemo objaviti za par dana na www.barart.ba


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.