Sretan Dan svetog Patrika!

Sretan Dan svetog Patrika!

Dan svetog Patrika tradicionalni je irski praznik koji Irci širom svijeta slave u čast svoga zaštitnika. Obilježava se 17. marta, kada ulice Dublina postanu veliki karnevalski poligon, a zabava uz tradicionalnu irsku muziku, hranu i piće potraje do kasno u noć.

Do početka 20. stoljeća slavio se kao vjerski, a za državni praznik proglašen je tek 1903. godine. Iako se danas najveća proslava dešava u glavnom gradu Irske, gdje nerijetko traje i po nekoliko dana, u međuvremenu je ovaj praznik postao popularan i van smaragdnog otoka. Slavlja se održavaju na gotovo svim kontinentima.

Sveti Patrik rođen je oko 385. godine u Velikoj Britaniji, a u Irsku je došao sa 16 godina kao rob, nakon što su ga oteli tamošnji gusari. Zanimljivo je da kao dječak nije vjerovao u Boga, ali je pobjegavši iz ropstva, školujući se vremenom postao biskup te postao zaslužan za preobraćanje Iraca na kršćanstvo. Patrik je preminuo 17 marta 461. godine.

U njegovu čast 17 dan mjeseca marta i danas se slavi kao praznik čiji su simboli djetelina, vilenjak u zelenom odijelu sa neizostavnim zelenim šeširom… Sve je u znaku zelene boje, a na zabavama koje će se danas održati širom svijeta, čak se pije i zeleno pivo.

Prema legend irski vilenjaci bili su patuljasti postolari koji su zarađeni novac stavljali u lončić i krili ga na kraju duge. Također, legenda kaže da ukoliko čovjek ikad ulovi ovog bradatog patuljka, u zamjenu za slobodu ispuniće čovjeku tri želje.

Svi već znamo da pronalazak djeteline sa četiri lista simbolizuje sreću, a na jednak način i Sveti Patrik je gledao na nju. Četiri ili više listova na djetelini javljaju se nakon mutacije gena biljke, zbog čega ih pronalaze samo sretnici.

Obucite i vi danas nešto zeleno, zaputite se u potragu za djetelinom sa četiri lista, možda čak i u potragu za irskim vilenjakom, ili jednostavno otiđite na zeleno pivo sa svojim prijateljima i dobro se provedite!


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.