Skupština Kantona Sarajevo: Utvrđen Zakon o poticaju razvoja male privrede
Foto: Sarajevski.ba

Skupština Kantona Sarajevo: Utvrđen Zakon o poticaju razvoja male privrede

Na jučerašnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo zastupnici su utvrdili Zakon o poticaju male privrede u ovom Kantonu, kojim se propisuje sistematsko planiranje, osiguravanje sredstava i provođenje mjera i aktivnosti razvoja male privrede. Među poticajnim mjerama u zakonu su navedeni kreditiranje subjekata male privrede pod povoljnim uvjetima, subvencioniranje kamata po preuzetim kreditima, davanje podrške razvoju centara za poduzetništvo, poduzetničke inkubatore, klastere, tehnološke parkove i zone male privrede. Iz Ministarstva privrede su naglasili da donošenje pomenutog zakona predstavlja neophodan uvjet i poticaj u korištenju fondova Evropske unije, IPA i Horizon 2020 fondova. Za povećanja zaposlenosti, kvalitete i konkurentnosti male privrede, povećanje izvoza i poticaj očuvanja starih zanata, prema prijedlogu ovog zakona, na raspolaganju će biti sredstva u iznosu od 0,5 do 2% vrijednosti godišnjeg budžeta Kantona u prethodnoj godini.

Ta sredstva će se spajati sa sredstvima iz drugih projekata poput IPA, Horizon 2020 i drugih fondova. Prema okvirom programu budžeta radi se o minimalno tri miliona KM, te ćemo u programu i pravilniku targetirati brzorastuća sredstva koja će naravno dovesti do zapošljavanj,  kazao je ministar Šabić te najavio je da će se nacrtom kantonalnog budžeta za narednu godinu predvidjeti sredstva po ovom zakonu, te će Kantonalno ministarstvo privrede objaviti javne pozive za preduzeća i lokalnu zajednicu.

Zastupnici su na ovoj sjednici usvojili novu dopunjenu formu Odluke o dopunama Odluke o usvajanju projekta „Opsada i odbrana Sarajeva 1992-1995. godine“ te u nju unijeli novi Potprojekt kojim se stavlja u funkciju i dovršava sanacija spomen obilježja „Muzej opsade i odbrane Sarajeva ’92-’95“. Muzej bi trebao sadržavati postavke uređene pod nadzorom JU “Muzej Sarajeva” i dio povremenih postavki, koje bi prikazivale različite uglove događaja u periodu od 1992. do 1995. godine, počev od stradanja branitelja i civila do predmeta koji su nastajali tokom agresije za potrebe preživljavanja stanovnika. Kako je istakao kantonalni ministar za boračka pitanja Muamer Fišo, ovo ministarstvo je do sada u ovaj projekt uložilo 200.000,00 KM

Muzej se prostire na tri etaže. U podzemnoj sali bit će postavljene video projekcije i druge animacije koje će prikazivati događaje tokom opsade Sarajeva, rekao je Fišo, dodajući  realizacija projekta podrazumijeva zapošljavanje akademski obrazovanih mladića i djevojaka šehidskih porodica i ratnih vojnih invalida.

Na sjednici je utvrđena i Odluka o formiranju Komisije za praćenje provedbe racionalizacije u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, kao i javnim ustanovama. Ova Komisija će detaljno informisati zastupnike o eventualnim potrebama revizije procesa, potrebama izmjena važećih podzakonskih akata, posebno s aspekta utvrđivanja propusta u procesu zapošljavanja, gdje postoji opravdana sumnja u nezakonite radnje te brojne pritužbe o diskriminaciji ili zapošljavanjima po političkoj podobnosti.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.