SFF: Tri svjetske premijere na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu
Foto: Damir Hajdarbašić, Sarajevski.ba

SFF: Tri svjetske premijere na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu

Sarajevo Film Festival danas je predstavio takmičarski program.

Na konferenciji za medije u sarajevskom Meeting Pointu predstavljeno je devet naslova glavne takmičarske selekcije i pet filmova iz programa “U fokusu” 23. Sarajevo Film Festivala koji se održava od 11. do 18. augusta.

Po riječima direktora festivala, Mirsada Purivatre, selekcija filmova je fantastična i vidjet ćemo puno svjetskih, regionalnih i međunarodnih premijera i imati priliku razgovarati s ekipama filmova. Ono što je posebna čast je da će na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu biti prikazane tri svjetske premijere.

Takmičarski program festivalima po riječima selektorice takmičarskog programa SFF-a, Elme Tataragić će biti na nivou prošlogodišnjih izdanja, jer je cijeli tim ljudi vrijedno radio trudeći se da sve bude na nivou kakav zaslužuje ovaj festival.

“Filmovi koje ćemo danas otkriti se takmiče za četiri nagrade. Pored tih zvaničnih nagrada, tu su i partnerske nagrade koje pomažu pri plasmanu filma kada dođe do distribucije. Mi smo vodeći festival kada je riječ o regiji, to je 20 država, od Austrije do Azerbejdžana. Kao i do sada svaki dan u 16 sati će biti projekcije u Narodnom pozorištu. Većinu filmova će predstaviti autori i glumci, nakon svake projekcije će biti razgovori s glumcima”, kazala je Tataragić.

Altijana Marić, glasnogovornica SFF-a, kazala je kako prethodnih tako i ove godine vlada veliko interesovanje za festival te da su ranije objavljeni takmičarski programi za dokumentarni , kratki i studentski film.

Više detalja o filmovima i takmičarskim programima možete pogledati na zvaničnoj stranici Sarajevo Film Festivala.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.