Put kroz historiju olimpijskih planina BiH
Foto: Denis Ruvić, Sarajevski.ba

Put kroz historiju olimpijskih planina BiH

Ujedinjeni narodi su 2003. godine današnji dan proglasili Međunarodnim danom planina. Cilj je da se doprinese boljem shvatanju globalne važnosti planina koje su utočište brojnoj flori i fauni kao i dom svakom desetom čovjeku.

Naša domovina može se pohvaliti velikim brojem planina koje su ljeti najomiljenija izletišta, a zimi mjesta okupljanja skijaša i sanjkaša. Tokom održavanja XIV Zimskih olimpijskih igara 1984. godine najatraktivnija olimpijska borilišta bile su planine Igman, Bjelašnica, Jahorina, Treskavica i Trebević.

U znak obilježavanja Međunarodnog dana planina, Sarajevski.ba odlučio vam je prezentirati najinteresantnije informacije o pomenutim planinama.

Igman

Jugozapadno od Sarajeva smještena je planina Igman. U narodu postoji priča o porijeklu imena Igman i kaže kako je tu postojao manastir čiji je domaćin bio iguman – nadaleko poznat kao mudar čovjek. Najviša tačka Igmana je na 1.502 metra, a najniža zabilježena temperatura je -43 °C. Igman i Bjelašnica imaju najbolje preduvjete za razvoj brdskog biciklizma

Bjelašnica

Ova olimpijska planina nalazi se u centralnom cijelu Bosne i Hercegovine i pripada dinarskom planinskom sistemu. Na najvišem dijelu planine, odnosno na 2.067 metara nadmorske visine 1894. godine podignuta je meteorološka stanica. To je ujedno i najviša stalno nastanjena tačka u BiH. Ime je dobila zahvaljujući činjenici da je bjelina krasi tokom većeg dijela godine, nekad čak i do mjeseca augusta. Najniža zabilježena temperatura na Bjelašnici je -41°C. Bitno je spomenuti i televizijski toranj koji je srušen tokom agresije.

Jahorina

Jahorina je od Sarajeva udaljena 30 kilometara. Njen najviši vrh je Ogorjelica sa 1.916 metara nadmorske visine. U narodu je poznata i kao Javorina, jer se smatra da je dobila ime po drvetu javoru. Do imena Jahorina došlo je greškom češkog lingviste i botaničara, koji je zapisujući detalje o toj planini pogrešno čuo njen naziv, te ga tako i zapisao. Jahorina važi za mjesto najljepšeg ski-centra u regionu. U prosjeku je prekrivena snijegom 175 dana, odnosno od oktobra do kraja maja.

Trebević

Trebević se nadovezuje na Jahorinu, i visok je 1.627 metra. Ime je dobila po riječi „trebište“ što znači čistiti i uništavati, jer je Trebević bio žrtvenik, odnosno slavenski panteon bogova. Tokom Opsade Sarajeva ovaj značajni turistički i rekreativni centar je uništen. „Trebevićka žičara“ dužine 1.700 metara koja je vodila do Vidikovca bila je najpoznatija atrakcija. Na Trebeviću je izgrađena i kombinirana staza za bob i sanjkanje. Na visini od 1.566 metara blizu vrha 1975. godine izgrađen je telekomunikacijski toranj visok 60 metara. Na dijelu Trebevića poznatom po imenu Čolina kappa izgrađen je Astronomska opservatorij, međutim tokom Opsade je u ljeto 1992. godine uništena.

Treskavica

Treskavica se nalazi u centralnom dijelu BiH, južno od Sarajeva. Ovo je najviša sarajevska planina sa 2.088 metara, a samo je za 300 metara manja od najvišeg vrha u državi. Kako i sam njen naziv kaže ime je dobila po treskanju, jer tokom seizmičke sezone Treskavica konstantno podrhtava.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.