Prva i jedina kraljica Bosne
Foto: cano.ch

Prva i jedina kraljica Bosne

Jeste li znali da je Bosna nekada imala kraljicu? Historija je poznaje kao kraljicu Jelenu, no u narodu prozvana je Grubom.

Za vrijeme života bosanskog kralja Dabiše Kotromanića, imala je samo naziv kraljice ali je bila bez moći i vlasti. Nakon smrti Dabiše, desilo se ono što niko nije očekivao, a što nije bilo suđeno ni po jednom zakonu dinastije Kotromanića. Bosanski stanak Jeleni daje vlast, uzdiže je mimo vladajuće kuće, kao ženu bez kompleksa i muške prepotencije.

Vladavina ove kraljice svodiva je na relaciji Bobovac i Dubrovnik. Njen položaj je samo naizgled bio čvrst, ali svakog trena je mogla ostati bez krune, što se i desilo. Iznenadno Dubrovački senat 13. maja 1397. godine vrši raspravu o tome kako treba poslati u izaslanstvo novog bosanskog kralja.  Ko je bio taj kralj nikad se nije saznalo, bit u svemu je bila da to čuje kraljica.

Kroz cijelu 1397. godinu i prvu polovinu 1398. u Bosni su se zbivale mnoge opake stvari uključujući bježanja, migracije, organiziranje konvoja za supruge najistaknutijih velikaša. Koja je to opaka stvar nije se znalo, no jednog dana kraljica Jelena Grube je nestala kao vladarka. Pisani tragovi je spominju kao živu, no da li je prisilno abdicirala, da li se sama uklonila, odgovora nije bilo.

Uspon Jelene Grube na bosanski tron i silazak s njega ostao je velika tajna. Njeno vladanje bilo je zanimljivo, govori posredno o Bošnjanima, njihovoj spremnosti uvažavanja i uzdizanja u najveće časti i dužnosti ne samo žena nego i djece rođene izvan braka.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.