Promovirana knjiga „Državnost BiH u 20. i 21. stoljeću“ akademika Mirka Pejanovića
Foto: novigradsarajevo.ba

Promovirana knjiga „Državnost BiH u 20. i 21. stoljeću“ akademika Mirka Pejanovića

Knjiga „Državnost Bosne i Hercegovine u 20. i 21. stoljeću“ akademika Mirka Pejanovića i potpredsjednika Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine  (ANUBiH)  promovirana je u  prostorijama Centra za kulturu i edukaciju „Safet Zajko“.

Promocija je upriličena u povodu obilježavanja Dana državnosti BiH – 25.novembra, a o knjizi, koja donosi sažetu društveno-historijsku i politološku sintezu prijelomnih perioda i izazova u razvoju državnosti Bosne i Hercegovine, govorili su prof. dr. Rasim Muratović, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu i doc. dr. Ermin Kuka, viši naučni saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

Autor knjige, kazali su promotori, Bosnu i Hercegovinu vidi kao multinacionalnu zajednicu, naglašavajući imperative njenog ulaska u članstvo Evropske unije i NATO-a. 

Akademik Pejanović, kao neposredni akter političkih događanja 90-tih godina prošlog stoljeća, kao član ratnog Predsjedništva RBiH, svjedoči o dramatičnim zbivanjima u BiH i Sarajevu u vrijeme borbe za opstanak i očuvanje bosanskohercegovačke državnosti.

U osvrtu na vlastito djelo, akademik Pejanović ističe kako analiza procesa sadržana u knjizi nagovještava projekciju političke budućnosti BiH, te da je to dovršetak evropskih i evroatlantskih integracijskih procesa, kako bi BiH postala pravna, demokratska i samoodrživa zemlja unutar globalnog sistema evropskih država i naroda.

Na promociji je akademik Pejanović iskazao zahvalnost prema Općini Novi Grad i načelniku Semiru Efendiću, na čiju je ideju knjiga promovirana u općini Novi Grad, osvrnuvši se na svoj rad u tadašnjoj Općini Novo Sarajevo, iz koje je formirana Općina Novi Grad.

,,Dok nije bilo podjeljeno Novo Sarajevo, radio sam u Općini, kada se dijelila, ja sam bio najmlađi u postavi i doprinosio sam tome da se nađe kompromisno rješenje oko granica, finansija, budžeta i da krene razvoj Općine Novi Grad. Danas je to najmnogoljudnija općina u Sarajevu, a i u cijeloj državi. Mnogo toga je izgrađeno, mnogo toga se gradi, i mnogo toga će se još izgraditi, uz ovako puno energije, kao što to radi načelnik Efendić”, naglasio je.   

Pejanović je kazao kako ova knjiga predstavlja izazove za razvoj državnosti i rješenja koja su tim povodom nastajala unutar navedenog perioda, te dodao:

,,Za vrijeme Drugog svjetskog rata je nastala federalna jedinica Bosna i Hercegovina na načelu države građana i ravnopravnih naroda. Kao takva, BiH je stasala do nivoa srednje razvijenih država, krajem osamdesetih. Devedesete su obilježili izazovi: Izazov višepartijskog sistema, izazov referenduma, izazov odbrane i nakon svega – izazov mira”, kazao je Pejanović.

Dobrodošlicu autoru, promotorima i prisutnim gostima iskazao je načelnik Semir Efendić, istakavši da je profesor Pejanović bio njegov profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Dodao je kako je važna stvar koju je profesor spomenuom, a to je značajan doprinos Novog Grada za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu.

,,Ne bih ni na koji način da djelujemo egocentrično, previše lokalno, smatram da je uloga Sarajeva u vrijeme agresije i uloga Novog Grada zaista bila značajna i velika. U teškim momentima, situacijama za našu državu opet smo pozvani i više od svih drugih kao Općina sa najvećim brojem stanovnika u BiH da i na individualnom i ličnom nivou, i na organizovanom , i svakom drugom, budemo snaga koja će pomoći našoj državi da opstane, da preživio. To je Novi Grad bio uvijek, od nastanka. Ja se nadam i vjerujem da će tako biti i u budućnosti. Promocija knjige je dio manifestacije našeg programa obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, bez koje nema ove Općine, a niti jedne druge,’’ zaključio je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić.  


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.