Prije osamnaest godina održan prvi SFF
Foto: Haris Begić / Sarajevski.ba

Prije osamnaest godina održan prvi SFF

U oktobru 1995. godine održan je prvi Sarajevo Film Festival (SFF). Film festival u opkoljenom gradu pokazao je ozbiljnost i kvalitet, iako se isprva činilo da je to samo bizarni čin otpora agresiji.

U toku dvanaest dana festivala, u Bosanskom kulturnom centru predstavljeno je 37 filmova iz 15 zemalja. Festival je privukao 15.000 gledalaca,  što je izuzetno s obzirom na to da je rat još trajao. Na ovom, prvom, festivalu nisu dodjeljivane nagrade. Glavni program prikazan je na formatu 35 mm, a ostali programi na VHS-u.

Nagrada Srce Sarajeva uspostavljena je 1996. godine i do sada su je osvojili stvaraoci iz četrnaest zemalja.

Danas, skoro dvije decenije kasnije, Sarajevo Film Festival je vodeći filmski festival u regiji, priznat i od strane filmskih profesionalaca, ali i šire publike. Sarajevo Film Festival je međunarodni filmski festival s posebnim fokusom na regiju Jugoistočne Evrope zahvaljujući kojem filmovi, talenti i budući projekti iz regije dospijevaju u međunarodni centar pažnje.

Festivalske programe danas posjeti više od 100.000 posjetilaca, a u okviru festivalskih programa prikazuje se više od 200 filmova.

Dvadeseti Sarajevo Film Festival biće održan od 15. do 23. avgusta 2014. godine.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.