Otvorena izložba “Riječni tokovi i duhanski putevi historije BiH”
Foto: Sarajevski.ba

Otvorena izložba “Riječni tokovi i duhanski putevi historije BiH”

Izložba “Riječni tokovi i duhanski putevi historije Bosne i Hercegovine” autora Joachima Hainzla i Maryam Mohamedi, otvorena je u Umjetničkoj galeriji BiH.

“Ova je izložba prvo postavljena u Grazu, mjestu rođenja Franca Ferdinanda, zatim u Sarajevu koje je mjesto njegove smrti. Kao što znate ove godine se obilježava  100  godina od atentata. Ime izložbe je Riječni tokovi i duhanski putevi historije BiH,jer rijeke imaju funkciju da povezuju i razdvajaju, a često predstavljaju i granice. Svaka rijeka u Bosni i Hercegovini ima svoju prošost. Sava ima prošlost, Drina ima prošlost, čak postoje i partizanski filmovi o njima. Fabrike duhana počele su da koriste imena rijeka još u Kraljevini Jugoslaviji, a kasnije i u Komunističkoj Jugoslaviji. Rijeka je predstavljala simbol koji je spajao države tadašnje Jugoslavije, odnosno predstavljale su  antinacionalni koncept. Na pakovanjima cigareta odražavaju se vremena ratova, okupacija i pokreta otpora, ali i novoprobuđenog nacionalizma.” – kazao nam je autor izložbe Joachim Hainzl.  

 

POGLEDAJ GALERIJU

Ovaj projekat  podržan je i od strane  Odjela za kulturu Štajerske, koji finansira međunarodne kulturne i umjetničke projekte povodom obilježavanja 100. godina od početka Prvog svjetskog rata.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.