Otišao je Panonski mornar
Foto: Damir Hajdarbašić, Sarajevski.ba

Otišao je Panonski mornar

Đorđe Balašević, jedan od najpoznatijih kantautora u regiji, preminuo je danas u 67. godini, javljaju srbijanski mediji.

Balašević je prije nekoliko dana primljen na Infektivnu kliniku gdje se liječio od upale pluća. U posljepodnevnim satima došlo je do komplikacije od koje je preminuo.

Velika karijera

Rođen je u maja 1953. godine u Novom Sadu.

Muzičku karijeru je počeo 1977. godine u pop-rock bendu “Žetva” sa kojim je objavio singl U razdeljak te ljubim.

Zatim je sa par članove ovog sastava osnovao grupu Rani Mraz sa kojim je objavio dva albuma Mojoj mami umesto maturske slike u izlogu, sa kojeg je vjerovatno najpoznatija pjesma Neki novi klinci, te album Odlazi cirkus sa istoimenom pjesmom i Priča o Vasi Ladačkom.

Bend je također objavio i nekoliko singlova među kojima su najpoznatiji Panonski mornar, Oprosti mi Katrin, Život je more, kao i pjesmu koja će postati svojevrsna himna jugoslavenske omladine Računajte na nas.

Nakon Ranog mraza okrenuo se solo karijeri. Prvi album objavio je 1982. godine i na njemu se pojavilo devet pjesama među kojima su najpoznatije Lepa Protina kći, Boža zvani pub, i Pesma o jednom petlu.

Samo godinu dana kasnije objavio je drugi album pod nazivom Celovečernji the Kid. Na albumu su se našle pjesme kao što su Nikad kao Bane, Crni labud, Blues mutne vode, ali najpoznatija pjesma Svirajte mi Jesen stiže dunjo moja.

Na albumu iz 1985. godine pod nazivom 003 objavljeno je deset pjesama među kojima Slovenska, Noć kada sam preplivao Dunav i Olivera koju je posvetio svojoj supruzi.

Četvrti studijski album objavio je 1986. godine pod nazivom Bezdan, koji mu je donio mnogo nagrada i za koji je dobio velike pohvale. Uz naslovnu pjesmu Bezdan album krase numere kao što su Ne volim januar i Ne lomite mi bagrenje.

Do kraja osamdesetih objavio je još dva albuma. Prvo 1988. godine Panta Rei sa kojeg je vjerovatno najpoznatija pjesma Requiem, a godinu dana kasnije i jedan od najuspješnijih albuma Tri posleratna druga. Na ovoj ploči našlo se devet pjesama među kojima i hitovi D-moll, Još jedna pesma o maloj garavoj, O, Bože, te Djevojka sa čardaš nogama.

Prvi album u novoj deceniji nosio je ime Marim ja…, a objavljen je 1991. godine. Uz naslovnu pjesmu Marim ja… na albumu su se našle pjesme Nevernik, Slabo divanim mađarski i široj javnosti vjerovatno najpoznatija pjesma Ringišpil.

Jedan od onih života, album je objavljen 1993. godine i podigao je dosta prašine u srbijanskoj javnosti. Na njemu su se nalazile, pored ljubavnih pjesama i pjesme sa ratnom tematikom. Među najpoznatijim pjesmama sa albuma je pjesma Čovek s mesecom u očima, koju je posvetio Vukovaru, te Ja luzer?, Provincijalka, kao i najveći hit Krivi smo mi.

Album Naposletku posljednji je iz devedesetih godina prošlog stoljeća. Objavljen je 1996. godine, a najpoznatije pjesme su Naposletku, Regruterska, Uspavanka za dečaka i Sin jedinac.

Devedesete je album objavljen je 2000 godine je album sa najviše pjeseama do tada. Čak trinaest pjesama se našlo na ovoj ploči. Uz naslovnu pjesmu s albuma i psovku koja je simpatično prati, najpoznatije numere su Balkanski tango, Stih na asfaltu, Naopaka bajka, te Sevdalinka.

Godinu dana kasnije objavio je album Dnevnik starog momka. Sastavljen je od pjesama ženskih imena, a posvećen je njegovoj supruzi, a objavljen je za vrijeme njihove bračne krize. Neke od poznatijih pjesama su Otilia (lakonoga), Ljerka (korzo), Anđela (moja je draga veštica), i Jaroslava (Princezo javi se).

Dvanaesti i posljednji studijski album koji je objavio Balašević je Rani mraz iz 2004. godine. Album sadrži 12 pjesama među kojima novija verzija i instrumental pjesme Priča o Vasi Ladačkom.

Objavio je i desetak knjiga, a

Veliki prijatelj Sarajeva

Balašević je bio veliki kritičar režima Slobodana Miloševića, a javno je podizao glas protiv ratnih zbivanja na području Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Jedan je od autora pjesme Sarajevo će biti koju su tokom rata u Bosni i Hercegovini izveli izvođači poput Davorina Popovića, Ismete Devoz, Tife.

Prvi je umjetnik iz Srbije koji je nakon rata održao veći koncert u Sarajevu. Koncert će ostati upamćen po tome što je navodno spreman atentat na novosadskog pjevača u Sarajevu, ali je on unatoč tome odlučio da će doći u Sarajevo te 1998. godine.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.