Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta
Foto: Sonar.ba

Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta

Jevrejska zajednica u suradnji sa Vijećem ministara Bosne i Hercegovine organizuje program obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta koji će se ove godine održati u online formatu, u srijedu, 27. januara u 18 sati.

U saradnji s kinom Meeting Point, na online platformi kina Meeting Point Ondemand.kinomeetingpoint.ba u srijedu, 27. januara od 18 sati bit će prikazana emisija Komemoracija povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta u sklopu koje će biti emitiran i dokumentarni film My Spanish Bosnian Life o životu porodice Montiljo u Sarajevu, a nakon toga od 18.25 sati će biti dostupan i Oscarom nagrađeni film Saulov sin Lászla Nemesa.

Film Saulov sin će biti dostupan svim gledateljima u Bosni i Hercegovini, besplatno sljedeća 24 sata.

Za originalan i nevjerojatno moćan prikaz horora Holokausta, Nemes je osvojio više od 60 nagrada, među kojima i Grand Prix i nagradu FIPRESCI na festivalu u Cannesu 2015., Zlatni globus i Oscar za najbolji strani film. Debitantski igrani film mađarskog reditelja osvojio je Specijalnu nagradu žirija 21. Sarajevo Film Festivala (2015.) i jedan je od projekata koprodukcijskog marketa CineLink.

Radnja filma Saulov sin događa se u oktobru 1944. godine u Auschwitzu. Saul Auslander je mađarski član Sonderkomando, grupe jevrejskih zatvorenika izolovanih iz logora i natjeranih da pomažu u nacističkoj mašineriji masovnog uništenja. Za vrijeme rada u jednom od krematorija, Saul pronalazi leš dječaka, za kojeg misli da je njegov sin. Dok preostali Sonderkomando planiraju pobunu, Saul odlučuje da izvede nemogući zadatak- da spasi dječakov leš iz krematorija i da nađe rabina kako bi ga propisno sahranio.

Film se prikazuje s engleskim titlovima.

Iz Jevrejske opštine Sarajevo pozivaju sve da se pridruže i najvećoj inicijativi sjećanja na Holokaust u svijetu, i to tako što: napišete na komad papira riječ We Remember; Fotografirajte se držeći papir s natpisom u rukama; Objavite svoju fotografiju na društvenim mrežama uz hashtag #WeRemember ili pošaljite na WeRemember@wjc.org.

Holokaust – genocid nad 6 miliona Jevreja i ubojstvo miliona drugih nije se dogodilo u vakumu. Bila je to posljedica nekontrolirane mržnje i zajedničke šutnje.

“Možemo mnogo toga naučiti iz tragične povijesti kako bi izgradili bolju budućnost”, poručuju organizatori.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.