Nikšić od Vijeća ministara traži očitovanje o statusu institucija kulture
Foto: Sarajevski.ba

Nikšić od Vijeća ministara traži očitovanje o statusu institucija kulture

Federalni premijer Nermin Nikšić u četvrtak će se obratiti pismom Vijeću ministara BiH u vezi rješavanja statusa ustanova od kulturnog značaja za državu, javlja agencija Patria (NAP).

Ranije je vlada FBiH zatražila od Vijeća ministara BiH saglasnost za privremeno preuzimanje obaveza sufinansiranja i upravljanja ustanovama kulture BiH te zatražila da se zahtjev zbog potrebe planiranja i izrade budžeta za 2014. godinu cijeni hitnim. Također je iskazala spremnost da, ukoliko postoji potreba, ovlasti svoje predstavnike koji bi zajedno sa predstavnicima Vijeća ministara BiH, detaljnije razmatrali ovo pitanje, a u cilju trajnog rješavanja statusa svih ustanova kulture Bosne i Hercegovine.

S obzirom na to da se Vijeće ministara BiH već pet mjeseci nije očitovalo na ovaj zahtjev Vlade FBiH niti je informisalo Federalnu vladu o bilo kakvim koracima na rješavanju njihovog statusa, Vlada FBiH je ocijenila da je dovedena u situaciju u kojoj je primorana da posegne za privremenim rješenjem kojim će makar i djelimično ublažiti stanje u ovim instutucijama. Primarno je zaustaviti njihovo daljnje urušavanje te zaštiti kulturno, historijsko i naučno blago naše zemlje, javlja agencija Patria.

Nakon što su bh. intelektualci uputili apel za otvaranjem Zemaljskog muzeja BiH koji je zatvoren za javnost u oktobru 2012. godine, apel su uputili i ambasadori nekoliko država u BiH.

Vlada FBiH ponovo je pozvala Vijeće ministara BiH da zajedno rade na iznalaženju trajnog rješavanja statusa javnih ustanova u oblasti kulture u Bosni i Hercegovini. Podsjećamo, 13. marta Vlada FBiH dodijelila je 1,8 miliona KM institucijama kulture od državnog značaja, prema prijedlogu koji su sačinili Federalno ministarstvo kulture i sporta i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke za 2014. godinu.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.