Na današnji dan umro je Freddie Mercury
FOTO: planetivy.com

Na današnji dan umro je Freddie Mercury

Na današnji dan prije 22 godine Freddie Mercury, pjevač grupe Queen, umro je od komplikacija uzrokovanih HIV-om u svom stanu u Londonu. Samo dva dana ranije Freddie je dao izjavu kojom potvrđuje da je obolio od side. Umro je u 45. godini.

U Veliku Britaniju došao je s 18 godina i pohađao fakultet za umjetnost i grafički dizajn, što će se u karijeri grupe Queen primijetiti na omotima albuma, te ponekad i na garderobi sastava. Freddie je izradio i poznati logo grupe.

U Engleskoj je upoznao Rogera Taylora i Briana Maya, koji su zajedno s Timom Staffellom svirali u sastavu Smile. Nedugo nakon toga Staffell odlazi iz sastava i na njegovo mjesto dolazi Freddie. Dolaskom Freddieja koncepcija i izgled grupe se bitno mijenjaju, a upravo je Mercury dao novo ime grupi.

Nešto kasnije, nakon nekoliko neuspješnih basista, dolaskom Johna Deacona, konačno je 1970. osnovan jedan od najpoznatijih svjetskih sastava – Queen.

S glasom nevjerovatnog opsega bio je jedan od najboljih vokala na tadašnjoj muzičkoj sceni. Freddie je imao izuzetan talent za pisanje pjesama i melodija.

Kroz svoju karijeru napisao je veliki broj pjesama koje su i danas vrlo poznate i još se uvijek mogu čuti na stadionima ili u dvoranama. Neke od najpoznatijih su: Bohemian Rhapsody koja se u Britaniji zadržala 9 sedmica na broju jedan top liste, We are the Champions i We Will Rock You, te mnoge druge pjesme.

 

http://youtu.be/4ADh8Fs3YdU

 

 


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.