Na današnji dan, prije 637 godina, krunisan Tvrtko I Kotromanić
Foto: Refleksija.me

Na današnji dan, prije 637 godina, krunisan Tvrtko I Kotromanić

Krunisanjem Bana  Stjepana Tvrtka I Kotromanića 1377. godine uspostavljena je nezavisna Kraljevina Bosna. Tvrtko se krunisao kraljem Bosne u mjestu Mile kod Visokog (današnji Arnautovići), što je krunidbeno mjesto i svih kasnijih bosanskih kraljeva.

Stjepan Tvrtko I Kotromanić sin je kneza Vladislava, čiji je brat bio bosanski ban Stjepan II, i Jelene Šubić, te unuk Stjepana I Kotromanića i Jelisavete, kćerke sremskog kralja Stefana Dragutina.

Za vrijeme vladavine Tvrtka I Kotromanića ostvarena je politička stabilnost, kulturni i duhovni napredak, što je Bosnu učinilo najsnažnijom južnoslavenskom zemljom. U to vrijeme razvili su se bosanski gradovi, trgovina, rudarstvo, a za vrijeme njegove vladavine kovao se i prvi zlatni novac na ovim prostorima, na kojem se tada po prvi put pojavio i heraldički simbol ljiljana koji će kasnije postati znakom svih ostalih bosanskih kraljeva.

Prvi bosanski novac

Foto: Wikipedia.org

Kada su 1382. godine izbili nemiri na području dalmatinske obale, kralj Tvrtko šalje bosansku vojsku u taj dio Dalmacije i preuzima kontrolu nad cijelom Dalmacijom, i na taj način je Bosni pripojio Split, Trogir, Šibenik, te ostrva Brač, Korčulu i Hvar.

Karta srednjevjekovne Bosne

Foto: Wikipedia.org

Tvrtko I Kotromanić ostao je zapamćen kao najveći vladar u povijesti srednjovjekovne Bosne.

Umro je  10. marta 1391. godine. Sahranjen je u Milama. Arheolozi su njegov grob zatekli u izuzetno dobrom stanju, preko kamenog lijesa još uvijek je bio prebačen kraljevski plašt s grbovima izvezenim u zlatnom brokatu.

 

 

 

 


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.