Međunarodni dan studenata
Foto: Numbershelpline.co.uk

Međunarodni dan studenata

Ovaj dan proglasilo je Međunarodno vijeće studenata 1939. godine u Londonu. Prvi Međunarodni dan studenata obilježen je 17. novembra 1941. godine u znak sjećanja na 1200 studenata s Pariškog univerziteta, koji su nacisti 1939. godine deportirali u koncentracione logore. Od tog nemilog događaja ovaj dan postao je simbol za studentska stradanja širom svijeta.

Simbolično je to, da su se na isti dan događali mnogi studentski nemiri. U Grčkoj 1973. godine, oružane sile grčke vojne hunte napale su zgradu atenske politehnike, u kojoj su se zabarikadirali studenti. Otpor studenata predstavljao je početak kraja diktature, koja je trajala do jula 1974. godine. Upravo zbog tih događaja 17. novembar je proglašen kao Dan grčkih studenata.

Na isti dan 1989. godine u Čehoslovačkoj, dogodio se otpor čeških studenata. Suprotstavili su se vladi koja je željela ugušiti pobunu studenata protiv komunističkog režima. Otpor čeških i slovačkih studenata predstavljao je početak takozvane baršunaste revolucije koja je pomogla padanju režima.

Nadamo se da će se i bosanskohercegovački studenti pridružiti tradicionalnom obilježavanju ovog dana. Studenti treba da budu temelj društva, koji će izgraditi Bosnu i Hercegovinu u mnogo bolji i ljepši svijet. Šutnja ne pomaže,  zato se hrabro borite za svoja prava i krojite perspektivniju budućnost.

 


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.