“Gorčina osvete”: Prvi bosanski film s kung-fu motivima
Foto: Hr.wikipedia.org

“Gorčina osvete”: Prvi bosanski film s kung-fu motivima

Nedavno je završeno snimanje prvog bosanskog filma s kung-fu motivima. Premijerno prikazivanje filma održaće se 19. decembra u tuzlanskom BKC-u u 20 sati.

Film „Gorčina osvete“ inspiriran je legendarnim likom i majstorom borilačkih vještina Bruce Lee-em, te predstavlja doprinos nedavnoj 40 godišnjici smrti Bruce Lee-a.

Priča u ovom filmu je sastavljena od motiva, dijaloga i akcija koje podsjećaju na kineske kung fu filmove o nepoznatom junaku koji dođe u selo, spasi ga i ode u planinu. Scene su snimane u Tuzli, Sapni i drugim dijelovima Tuzlanskog kantona, a prve reakcije ekipe koja realizuje niskobudžetnu produkciju nadmašile su očekivanja. Glumačku ekipu najvećim dijelom čime članovi Kung Fu Wu Shu Centra za obuku u Bosni i Hercegovini.

„ I dalje prateći tu tradiciju kung fu filmova odlučili smo se i za naziv filma koji nam u samom startu otkriva temu i ideju skoro polovine filma, govori nam da će tu biti neka osveta i da će ona biti gorka ali naš junak, naš “vojnik Gorčin” ne dolazi primarno iz te tradicije, on dolazi iz našeg bosanskog miljea u kojem vladaju drugačija pravila i vrijednosti. Ideja da u jednom filmu treba pomiriti dvije tradicije, kinesku i bosansku, ideja koju su mi predočili Sadik Karahasanović i Emir Tupković kao inicijatori snimanja ovog filma, me u prvi mah šokirala, ali već nakon nekoliko trenutaka, nakon spoznaje da u Tuzli neko želi da snimi film i da je istinski spreman da već sljedećeg jutra ustane i počne se konkretno baviti materijalizacijom svoje vizije, ja sam morao da kažem DA ovom projektu“ – istakao je redatelj filma Damir Pirić za Tuzlainfo.ba.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.