Godišnjica smrti Zulfikara Zuke Džumhura
Foto: Historija.ba

Godišnjica smrti Zulfikara Zuke Džumhura

Prije tačno dvadeset i četiri godine preminuo je Zulfikar Zuko Džumhur, bosanskohercegovački putopisac, slikar i karikaturist…

“Samo tada, i nikada poslije, nekome je on pisao predgovor, čuvajući se mudro i te pogibelji da se suvremenicima zamjeri, hvaleći ih. Zuki se nije mogao zamjeriti, jer je Zuko bio i gospodin i pametan pisac, pa mu se Andrić nije u očima smanjivao kada ga je u predgovoru hvali”, napisao je jednom prilikom kolumnista Miljenko Jergović.

Zuko Džumhur rođen je 24. septembra 1920. godine  u Konjicu, u uglednoj porodici vjerskih službenika.

U Beogradu je završio osnovnu školu, a višu gimnaziju u Sarajevu. U klasi Petra Dobrovića završio je Likovnu akademiju, nakon što je prethodno počeo studirati pravo.

Prve crteže je objavio u Narodnoj armiji 1947., a od tada sarađuje kao karikaturista i ilustrator u Ježu, Borbi, Politici, Oslobođenju, reviji Danas, NIN-u kao stalni saradnik i urednik.

Jedna je od najslavnijih Džumhurovih knjiga, Nekrolog jednoj čaršiji, koji je davne 1958. izdala sarajevska Svjetlost, jedina je knjiga za koju je Ivo Andrić pisao predgovor.

Objavio je više od 10.000 karikatura. Napisao je scenari za više kratkih i tri igrana filma. Uradio je 35 scenografija za pozorište, a posljednjih deset godina radio je na sarajevskoj televiziji kao pisac scenarija i voditelj serija emisije Hodoljublje.

Zulfikar Zuko Džumhur preminuo je 27. novembra 1989. godine u Herceg Novom, a ukopan, je tri dana kasnije, po vlastitoj želji, u rodnom Konjicu.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.