Godišnjica smrti Isaka Samokovlije
Foto: Historija.ba

Godišnjica smrti Isaka Samokovlije

U sarajevskoj ulici Fra Anđela Zvizdovića 1, nalazi se osnovna škola koja je dobila ime po poznatom bosanskohercegovačkom književniku Isaku Samokovliji. Da li je do samog imena ili ne, ali iz ove škole veliki broj đaka ostvarilo je brojne uspjehe. Neki od poznatih koji su pohađali nastavu u školi Isak Samokovlija su: Saša Lošić, Samir Mujagić, Jasna Gospić, Adnan Rovčanin, Nedžad Begović, Jasmila Žbanić, Aida Bukva i Zlatko Topčić.

Ime ovog književnika vrijedno je spomena, u nastavku vam povodom godišnjice smrti donosimo najbitnije informacije koje su obilježile život Isaka Samokovlije.

Ko je Isak Samokovlija?

Isak Samokovlija je autor mnogih djela s bosansko-jevrejskom tematikom. Rođen je 3. septembra 1889. godine u Goraždu. Pored rodnog kraja koje je tada bilo dio Austro-Ugarskog carstva, svoj život proveo je u Fojnici i u Sarajevu. Prezime je dobio po mjestu Samokovu u Bugarskoj, odakle se doselila njegova porodica. Završio je Prvu gimnaziju, te studirao medicinu u Beču. Svoju karijeru započinje kao ljekar, no prvu knjigu pripovijetki „Rafina avlija“ objavljuje 1927. godine. Nakon dvije godine izašla je i prva zbirka pripovijetki „Od proljeća do proljeća“ u izdanju Grupe sarajevskih književnika. Na njegova djela mnogo je utjecalo odrastanje uz rijeku Drinu.

Drugi o njemu

Poznati pisac Ivo Andrić nazvao ga je jednim od najboljih pisaca koje je Bosna i Hercegovina dala.

Meša Selimović rekao je da ako izuzmemo Andrića, Samokovlija najbolji bosanski propovjedač poslije Kočića.

Drugi svjetski rat

Drugi svjetski rat dočekao je kao šef jednog odjeljenja u bolnici Koševo u Sarajevu, ali ubrzo dobiva otkaz. Bio je prinuđen nositi žutu traku s Davidovom zvijezdom, kojom su nacisti obilježavali Jevreje. Ustaše su ga uhapsile nakon proglašenja NDH, te su ga prebacile u izbjeglički logor na Alipašinom mostu u Sarajevu. U proljeće 1945. godine uspio je pobjeći i sakriti se sve do oslobođenja zemlje.

Nakon Drugog svjetskog rata

Po završetku rata obnašao je razne pozicije u bosanskohercegovačkim i jugoslavenskim književnim krugovima. Uređivao je književni časopis “Brazda” od 1948. do 1951. godine, a poslije toga je sve do smrti bio urednik u Izdavačkom preduzeću “Svjetlost”.

Kada je umro?

Isak Samokovlija je umro 15. januara 1955. godine u Sarajevu. Sahranjen je na starom jevrejskom groblju na strmoj padini Trebevića.

Najpoznatija djela

“Od proljeća do proljeća” 1929.; “Nosač Samuel”, 1946.; “Solomunovo slovo”, 1949.; “Hanka” (drama); “Plava Jevrejka” (drama); “On je lud” (drama); “Fuzija” (drama); “Tragom života”; “Đerdan”; i “Priča o radostima”.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.