U okviru četvrtog WARM festivala, na Ajfelovom mostu u Sarajevu otvorena je izložba fotografija “Tranzicije”

Izložbu su otvorili fotografi Ron Haviv i Midhat Poturović, te profesorica Tanya Domi sa Columbia Univerziteta iz New Yorka i Velma Šarić direktorica Centra za postkonfliktna istraživanja (CPI).

Izložene su 33 fotografije Midhata Poturovića koje prikazuju tranziciju kroz koju prolazi bosanskohercegovačko društvo, a pored njegovih radova izložene su i fotografije koje prikazuju tranziciju drugih zemalja a koje su zabilježili Juan Arredondo (Kolumbija), Martin Lukongo (Demokratska Republika Kongo) i fotografkinja Sophia Nahli Allison (SAD).

Izložba Tranzicije je multimedijalna izložba fotografija koja istražuje putovanje tranzicione pravde kroz konfliktne i postkonfliktne zemlje. Kroz dijeljenje postkonfliktnih iskustava i educiranje publike, Tranzicije nastoje jačati dalji razvoj novih kreativnih ideja, solidarnosti i iskustava u polju tranzicione pravde.

Projekt je nastao kao inicijativa timova iz Bosne i Hercegovine, Kolumbije, Demokratske Republike Kongo i Sjedinjenih Američkih Država. Kroz ovu međunarodnu kulturnu saradnju, nevladine organizacije, akademici, kustosi i fotografi istražuju i razmišljaju o jedinstvenim i zajedničkim iskustvima prelaska zemlje od rata do mira. Njihova je nada da podijele pouke koje su naučili s međunarodnom publikom kroz razgovore u zajednici, radionice i doprinose publike širom svijeta.

Moje fotografije pokazuju tranzicuju Bosne i Hercegovine, sve dobre i loše stvari kroz koje prolazi društvo u tranziciji, moje fotografije ukazuju na probleme u društvu i skreću pažnju na dobre stvari koje radimo ali i kritikuje one loše. Možete da vidite koliko ova društva imaju različite probleme, čak i Amerika koja se smatra razvijenom zemljom suočava se s problemom rasizma, kao što mi imamo problem nacionalizma. Fotografi trebaju kroz fotografiju i kroz priče da ukažu na te probleme.“, rekao je bh. fotograf Midhat Poturović.

WARM je međunarodna Fondacija koja se bavi savremenim svjetskim konfliktima i koja je posvećena ratnom izvještavanju i ratnoj umjetnosti, kao i historiji, te sjećanju na ratove. Fondacija je posvećena promociji nadolazećih mladih talenata i njihovoj edukaciji.