FOTO: Sarajlije i prijatelji se oprostili od Kemala Montena

Članovi porodice, prijatelji i brojne Sarajlije i poštivaoci lika i djela Kemala Montena danas su se u sarajevskom Narodnom pozorištu oprostili od legendarnog pjevača.

Među prijateljima koji su se danas oprostili od slavnog muzičara bili su Rade Šerbedžija, Ismeta Dervoz, Ivica Šarić, Dino Merlin, Zdravko Čolić…

“Na Festivalu sezone 1967. godine on je najavio jedan mediteranski zvuk što je malo čudno za naše podneblje, sarajevsko, planinsko-kanjonsko pobijedio sa pjesmom Lidija. To je bila neka prekretnica u njegovom životu. On je taj svoj stil nastavio i dalje. Tako je to ostalo do zadnjih dana, što će reći da je on jedan od najoriginalnijih kantautora muzičke scene”, rekao je za Sarajevski.ba Želimir Altarac Čičak, jedan od najuticajnijih kreatora pop-rock sarajevske muzičke scene prije početka komemoracije.

Dugododišnja Kemina prijateljica Ismeta Dervoz govorila je o poznanstvu sa ovim slavnim umjetnikom i istakla kako muzička scena više neće biti ista bez njega.

Dino Merlin je kazao kako je prvi aplauz doživio pjevajući pjesmu Kemala Montena Dušo moja, te istakao kako mu je taj trenutak bio životna prekretnica.

“Tvoje pjesme i ti nikada umrijeti nećete”, rekao je Merlin na komemoraciji.

O Montenu su govorili još Zdravko Čolić, Ivica Šarić, Miro Lazović…

Podsjećamo, Kemal Monteno je preminuo prošle srijede u Zagrebu, a danas će biti sahranjen Aleji velikana na sarajevskom groblju Bare.

Monteno je jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih muzičara 20. stoljeća. Rođen je u Sarajevu 17. septembra 1984. godine i komponovao je jednu od najljepših pjesama o glavnomgradu Bosne i Hercegovine.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.