FOTO: Glumci kultne predstave “Audicija” ponovo na okupu
Foto: Damir Hajdarbašić, Sarajevski.ba

FOTO: Glumci kultne predstave “Audicija” ponovo na okupu

Povodom okupljanja originalne postave kultne predstave “Audicija” u Sarajevu je održana konferencija za novinare. Novinarima su se obratili glumci Emir Hadžihafizbegović, Senad Bašić, Admir Glamočak, Saša Petrović, Jasmin Geljo, Željko Ninčić, Mladen Nelević i producent Adnan Mundžić.

“Nakon 28 godina od posljednjeg izvođenja čast mi je najaviti ponovno okupljanje originalne postave kultne predstave ‘Audicija’. Ova predstava je sigurno jedan od najprepoznatljivijih brendova ovog grada i zadovoljstvo mi je najaviti da će početi 5. oktobra u Sarajevu”, rekao je producent Adnan Mundžić.

Svi govornici nisu krili radost i oduševljenje ponovnim okupljanjem, te su bili složni da je Audicija upravo ta koja im je pomogla da izgrade svoje karijere.

“Uvijek su nas zvali pokretna bolnica jer smijeh liječi. Pružit ćemo gledaocima terapiju da se oslobode svega što im je posljednjih 20 godina za vratom”, kazao je Jasmin Geljo na konferenciji za medije.

Željko Ninčić je naglasio da će Audicija biti malo prilagođena današnjem vremenu, odnosno da će sadržavati 80% starih stvari.

Na pitanje novinara kako iz originalne postave nedostaje nekoliko glumaca, producent Adnan Mundžić je naglasio da je ova postava glumaca odigrala turneju u bivšoj Jugoslaviji, a da se ostatak glumaca iz prve predstave nije mogao odazvati na poziv zbog, kako kaže, poslovnih obaveza.

POGLEDAJ GALERIJU

Audicija je kultna predstava nastala u decembru 1984. godine kao dio nastavnog procesa na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, prvi put izvedena na Otvorenoj sceni “Obala”. Samo par godina nakon otvaranja sarajevske Akademije, studenti prvih generacija glume, razvijajući zadatak koji se zove “skica za lik i imitacija”, dolaze do predstave koja će postati popularna pod imenom “Audicija”. Tadašnji studenti Željko Ninčić, Admir Glamočak, Emir Hadžihafizbegović, Haris Burina, Saša Petrović, Jasmin Geljo, Željko Kecojević, Senad Bašić, Branko Đurić i Mladen Nelević, postaju imena koja zna cijela bivša Jugoslavija. Treba napomenuti da je ovo jedini scenski projekat koji je doživio ex-Yu turneju. Predstavu je odgledalo preko 2,5 miliona ljudi. Tokom godina bilo je zasebnih pokušaja da se Audicija oživi, kroz nove skečeve, ali bez zapaženog uspjeha.

Predstava će biti izvedena u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji. Prvo izvođenje biće u Sarajevu – 05.10., a zatim Tuzla – 20.10., Zenica – 21.10., Zagreb – 28.10, Rijeka – 03.11., Split – 04.11., Beograd 09.11., Novi Sad – 10.11., Osijek – 11.11.2017. godine.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.