EXIT proglašen za najbolji evropski festival
Foto: EXIT

EXIT proglašen za najbolji evropski festival

EXIT je osvojio prvo mjesto u kategoriji najvećih evropskih festivala na ceremoniji dodjele Evropskih festivalskih nagrada za 2013. godinu (European Festival Awards), koja je sinoć održana na festivalu Eurosonic Noorderslag u Groningenu u Holandiji. EXIT je iza sebe ostavio neke od najvećih evropskih festivala, kao što su belgijski festival Tomorrowland i mađarski Sziget. Publika iz cijele Evrope, zajedno sa EFA žirijem, koji čine istaknuti pojedinci iz svijeta festivalske industrije, zajedničkim glasovima odlučili su da je u konkurenciji od 360 festivala iz cijele Evrope upravo EXIT festival onaj najbolji!

EXIT R:Evolucija 2013 ostaće upamćena kao jedno od najuspješnijih izdanja festivala do sada. Oboreni su mnogi interni rekordi, dok je ostvarena posjeta od oko 200.000 ljudi.

Nagradu je u Gronigenu primio strateški direktor festivala, Dušan Kovačević, koji je ovom prilikom izjavio: “Želeo bih da zahvalim Evropskim festivalskim nagradama zbog ove neverovatne prilike da predstavim EXIT pred celim svetom. Također bih želeo da zahvalim festivalskoj publici i članovima žirija koji su glasali za nas. Neki od vas već znaju da je EXIT festival jedinstven u svetu, jer je nastao kao studentski pokret za mir i slobodu u Srbiji i na Balkanu. Verujemo da je društvena odgovornost EXIT festivala i dalje važan razlog našeg postojanja. Zbog toga i posvećujem ovu nagradu svim vernim ljubiteljima EXIT festivala, pogotovo onima iz Srbije i sa Balkana, kao i našem Novom Sadu, najboljem gradu na svetu, u kojem se EXIT održava od samog početka!”

Više od 360 festivala iz 34 zemlje bilo je u konkurenciji za najbolji veliki festival u 2013. godini. Više od 620.000 ljudi iz cijelog svijeta učestvovalo je u glasanju i EXIT je u decembru 2013. godine uvršten u deset finalista, zajedno sa belgijskim festivalima Tomorrowland, Pukkelpop, Dour Festival i Rock Werchter, Open’Air i Woodstock festivalom iz Poljske, njemačkim Hurricane/Southside i Wacken Open Air festivalima, kao i mađarskim Szigetom.

Ovo je prvi put da EXIT osvaja prvo mjesto u konkurenciji velikih evropskih festivala, još od ustanovljenja nagrade European Festival Awards 2010. godine, iako je u najužem izboru bio svake godine od tada. Exit je prethodno 2007. godine izglasan za Best European Festival od strane još jednog važnog autoriteta u festivalskom svijetu, UK Festival Awards.

 


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.