Deset godina Happynovisad bine
Foto: EXIT

Deset godina Happynovisad bine

EXIT AVANTURA proslavlja deceniju jedne od omiljenih bina na EXIT festivalu! Happynovisad Stage već godinama unazad važi za mjesto na Exitu koje predstavlja najnaprednije stilove i tendencije u alternativnoj elektronskoj muzici, pa nije rijetkost da izvođači koji nastupaju na ovoj bini jedne godine, dožive bum tek sljedeće ili čak u narednih par godina. Pored najaktuelnijih live i DJ setova, neizostavan dio programa su i već provjerena imena i velikani underground muzike i kulture.
Povodom deset godina postojanja, Happynovisad predstavit će presjek svjetske i UK scene kao i trenutno najprogresivnija produkcija koja se dotiče bass, techno, rave i house muzike kroz sada već tradicionalne showcase-ove različitih izdavačkih kuća.

Prvo veče na Happynovisad bini rezervisano je za L.I.E.S. (Long Island Electrical Systems), etiketu baziranu u Bruklinu i organizaciju Elektrana, koja već deset godina radi na promovisanju domaće i regionalne eletronske muzičke scene.

L.I.E.S. je verovatno najprogresivnija izdavačka kuća trenutno a čijem se čelu nalazi Ron Morelli, vrhunski selektor za kojeg se nikada ne zna šta će zavrtjeti na nastupu. Hedlajner večeri je svakako unikatni Legowelt, zaluđenik za hardverom i vrhunski producent uz kojeg će pored Morellija takođe nastupati i Greg Beato, tinejdžer iz Majamija kojem se piše sjajna karijera.


Elektrana – ‘’centar za razvoj elektronske umetnosti i kulture’’, će prikazati selekciju domaćih izvođača koji su dokazali svoju prevlast u elektro zvuku prethodnih godina, pa tako imamo čak i premijere live setova sjajnih bendova YusYus i Konvoj Bonton Bajkera. Ispred Elektrane još nastupaju Lost In The Sound, Caligari, WB41 i Neomodern, a program će zatvoriti Iggy Dope.

Petak, 11. juli je inspirisan etiketom Houndstooth, kućom koja se nalazi pod okriljem kultnog kluba Fabric iz Londona, a zvuk ove večeri se može okarakterisati kao eksperimentalni bass i rave novije ali i starije produkcije. Houndstooth će predstaviti Special Request, alijas Paul Woolforda za kojeg kaže da je ‘grubi i neobuzdani mlađi brat’ techno velikana (VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=UWUDmpNvdrM ) i Akkord, specijalni projekat izuzetno talentovanog dvojca iz Manchestera, Syncro i Indigo. U posebnom ‘sunrise’ terminu, nastupiće Cloud 9 aka Nookie, autor hitova kao što su You Got Me Burnin’, Gonna Be Alright i Give A Little Love, koji će izvesti ekskluzivni 92’ – 95’ set sa underground himnama iz tog perioda. Tu su i švajcarski sastav We Love Machines, dok domaću podršku čine harizmatični DJ i MC Rasheed, iskusni DJ Flip i DJ RaDa, misteriozni veteran sa posebnim atmosferičnim setom.

DSNT je multi-disciplinarna kreativna kompanija bazirana u Belfastu koja se bavi artist menadžmentom, eventovima, izdavanjem muzike, dizajnom, izložbama i vizuelnom umetnosti. U subotu, 12. jula, ispred DSNT-a nastupaju Truss, londonski techno producent sa izdanjima na etiketama Our Circular Sound, Avian i R&S, zatim Blacknecks, specijalni, do nedavno anonimni live projekat Trus-a i Bleaching Agent-a, producenta koji iza sebe ima podršku Dave Clarka, Nine Kravitz i Mosce.

Tu su i AnD, napredni dvojac inspirisan Dave Clarkom, Myler, izvođač sa izdanjima na Naked Lunch-u, Shout Records, VooDoo i Bass Assault Records i Fran Hartnet, jedan od najiskusnijih Djeva iz Irske, uvek spreman da ponudi najsvježiji i futuristički zvuk koji je esencija techna. Iste večeri nastupaju i Hetem, svježe ime na elektronskoj sceni sa svojim zanimljivim live nastupom, Pharmacist, ambijentalni alijas Thinkera, člana Mystic Stylez ekipe i Lag, najnapredniji mladi techno producent i DJ sa ovih prostora.
Posljednje večeri festivala, predstaviće se LB10 (LittleBig Agency), koja će nam na Petrovaradinskoj tvrđavi pružiti raznovrsni zvuk eksperimentalne elektronike. Hedlajneri su DMX Krew, legendarni londonski izvođač sa karijerom od 20 godina i osnivač kultne kuće Breakin’ Records, jedne od prvih elektro i bass etiketa iz Velike Britanije, zatim Tesella koji nam donosi trenutno najprogresivniji UK zvuk i TR\\ER, projekat Toma i Edwarda Russella, odnosno Tessele i Trussa, kojem će ovo biti treći nastup na Happynovisad bini, čime se spajaju basom ispunjeni izlomljeni ritmovi prvog sa acidom poprskanim technom drugog. Ova braća donose veliku količinu analogne opreme za svoj zajednički live set. Iste večeri nastupa i Black Amiga, anonimni izvođač koji pušta da muzika kaže svoje, a od domaćih izvođača nastupaju Jackie Dagger, još jedan član Mystic Stylez ekipei hiperpopularnog Teklife kolektiva, novosadski beatmaker i producent Yeah Left koji će premijerno predstaviti svoj live set, uvijek rado viđen i slušan SMT#nG i programski selektor X-Coast koji će sa specijalnim gostima zatvoriti ovogodišnji program na Happynovisad stejdžu.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.