Danas se obilježava Svjetski dan dijabetesa
Foto: electricjonny.deviantart.com

Danas se obilježava Svjetski dan dijabetesa

Već dugi niz godina, 14. novembra obilježava se Svjetski dan dijabetesa, koji je priznat 2007. godine i od UN-a. Početak ove ideje seže još od 1991. godine zahvaljujući Međunarodnoj Dijabetes Federaciji i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Dijabetes predstavlja veliki problem današnjice. S obzirom na to da broj oboljelih raste rapidno, ova bolest je proglašena epidemijom. Razlog za zabrinutost donosi činjenica da bi do 2025. godine broj oboljelih sa 250 miliona, mogao prerasti u 330 miliona. Posljednjih par godina ova bolest nije rijetkost ni kod djece, a najčešći glavni krivac za to je debljina zbog nezdrave ishrane, slatkih i gaziranih napitaka i  nedovoljnog kretanja.

Dijabetes je hronična metabolička bolest koju karakteriše povećana koncentracija šećera u krvi, uslijed poremećaja u lučenju inzulina i njegovom dejstvu. Ova bolest dovodi do poremećaja funkcije velikog broja organa. Nije rijetkost pogoršanje vida, srčani i moždani udar, amputacija i popuštanje funkcije bubrega.

Federick Banting u saradnji s Charlesom Bestom otkrio je inzulin 1921. godine koji milionima dijabetičara znači život.

S obzirom da ova bolest često počinje neopaženo, i otkrije se u kasnoj fazi, mnogo je bitno preventivno informirati građane o tome kako prepoznati simptome ove bolesti i kako kontrolirati dijabetes.

 

 

 


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.