Danas se obilježava praznik ašura
Foto: tvsa.ba

Danas se obilježava praznik ašura

Na deseti dan prvog mjeseca muharrema, u muslimanskom hidžretskom kalendaru, obilježava se praznik ašura. Muharrem je jedan od četiri sveta mjeseca, a ašura je najdragocjenija noć u tom mjesecu (Ašer na arapskom znači deset). Kako je proteklo devet dana od hidžretske nove godine, današnji deseti dan obilježava se kao ašure. S obzirom na to da se brojni Božji poslanici vežu za ovaj dan, on se još naziva i Idu-I-enbija što u prijevodu znači Bajram Božjih poslanika.

Bitni historijski događaji koji se vežu za ovaj dan su: Ademovo a.s. pokajanje je uslišano, Nuhova a.s. lađa je spašena od potopa, Junus a.s. je izašao iz ribljeg stomaka, Ibrahim a.s. je spašen i nije izgorio u Nimrodovoj vatri, Idris a.s. se živ uzdigao na nebo, Jakub a.s. je našao svoga sina Jusufa a.s. i ponovo je progledao, Jusuf a.s. je izašao iz bunara, Ejjub a.s. je ozdravio, Musa a.s. je prošao kroz Crveno more, Isa a.s. se rodio.

Nakon velikog potopa Nuh a.s i drugi preživjeli nisu imali šta da jedu, pa su napravili neku vrstu kompota (Nuhov puding) od svega što je preostalo na lađi.

Muslimani Suniti po uzoru na Muhameda a.s. poste prvih devet dana i na deseti dan prave jelo koje se takođe zove ašura. Time se čuva uspomena na Božjeg poslanika Nuha a.s. Preporuka Božijeg poslanika Muhammeda a.s je da se posti deveti i deseti muharrem ili deseti i jedanaesti dan ovog mjeseca.

Ašure je kompot u koji se može staviti od 7 do 77 artikala, prema vlastitom izboru, no bitno je da broj bude neparan. U ovo jelo dodaju se žitarice, svježe i suho voće, začini i  sjemenke. Svaku namirnicu treba kuhati odvojeno i nakon ispiranja dodavati u glavnu posudu. Ne treba stavljati količinski mnogo namirnica, jer ih kvantitativno ima dovoljno. Kuha se na tihoj vatri, a nakon što bude gotovo i ohladi se, običaj je da se podijeli komšiluku i rodbini.

Bitno je naglasiti da ovaj praznik ne slave samo muslimani, već se on obilježava i kod Jevreja, katolika i pravoslavaca.

Povodom ovog praznika u Sarajevu će se narednih dana pod motom “Svi smo mi na istom brodu” organizirati podjela ašure zahvaljujući Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini i Izdavačke kuće “Hikme”. Danas je planirana podjela 3.000 porcija ašure ispred Katedrale u periodu od 13 do 15 sati.

Cilj ove aktivnosti je slanje poruke mira, humanosti, tolerancije, razumijevanja, solidarnosti, ljubavi I bratstva među pripadnicima različitih konfesija. Naglasak je na značaju multikulturalnosti za bosanskohercegovačko društvo.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.