Danas se obilježava Međunarodni dan tolerancije
Foto: Stampar.hr

Danas se obilježava Međunarodni dan tolerancije

“…Ta tolerancija, to poštivanje drugog u njegovoj različitosti, ta ljubav prema drugačijem i različitom, mene kao ljudsko biće obogaćuje i usrećuje. Biti s istima je dosadno i osiromašuje čovjeka u svakom smislu” – kazao je Mile Babić u intervjuu za “BHDane”

Ovaj dan obilježava se od 1996. godine kada je Generalna skupština UN-a pozvala zemlje članice da ustanove Dan tolerancije u skladu sa Deklaracijom o principima tolerancije koju su potpisale članice 16. novembra 1995. godine. Ovaj dan treba da nas podsjeća na poštivanje i uvažavanje drugačijih, te da nas  potiče na snošljivost prema drugima.

Tolerancija potiče od latinske riječi tolerare, što u prijevodu znači podnositi. Ova vrlina koja omogućava mir podrazumijeva snošljivost i uvažavanje tuđih ideja, stavova i načina života. Da biste bili tolerantni morate biti osviješteni o različitosti u odnosu na vas i prihvatiti to u svakodnevnom životu.

„Svi mi imamo različita lica, karaktere i imena. Da je Bog želio da svi budemo isti učinio bi to. Nepoštivanje razlika i optuživanje drugih za naše greške je nepoštivanje Boga“ –  Mahatma Ghandhi


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.