Danas je Svjetski dan slobode medija
Foto: Media.ba

Danas je Svjetski dan slobode medija

Svjetski dan slobode medija proglašen je 1993. godine od strane Glavne skupštine Ujedinjenih nacija, a bilježava se svake godine 03. maja.

Ovaj Dan obilježava se na godišnjicu Windhoeške deklaracije čiji je cilj zaštititi temeljna prava slobode štampe.

Na ovaj Dan, okuplja se veliki broj  medijskih  profesionalca koji procjenjuju stanje slobode medija i raspravljaju o mogućnostima za rješavanje brojnih izazova, te podizanje svijesti o važnosti medijskih sloboda i njenih temeljnih načela. 

I ove godine Svjetski dan slobode medija biće  obilježen velikom UNESCO konferencijom, koja će se održati u Parizu, 05 – 06. maja 2014. godine.

Učesnica prestižnog svjetskog skupa biće i izvršna direktorica Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini, Ljiljana Zurovac. Gospođa Zurovac ima ulogu moderatorice završne sesije Konferencije tokom koje će biti usvojena Pariška deklaracija, te članice međunarodnog žirija za dodjelu novinarske nagrade za slobodu medija „Guillermo Cano“.

Ove godine nagradu “Guillermo Cano”, u novčanom iznosu od 25 000 dolara, dobio je turski novinar Ahmet Sik.

Svoju bogatu novinarsku karijeru Sik je gradio istražujući korupciju i kršenja ljudskih prava, a zbog svojih kritičkih tekstova bio je uhapšen i pritvoren.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.