„Čudo od djeteta“ napustilo je svijet prije 222. godine
Foto: Wikipedia

„Čudo od djeteta“ napustilo je svijet prije 222. godine

“Muzika je uvijek bila hrana ljubavi, a ljubav je hrana za muziku” – Wolfgang Amadeus Mozart

Davne 1756. godine u Salzburgu je rođen Wolfgang Amadeus Mozart, poznat još i kao čudo od djeteta. Prema procjeni mnogih Mozart je jedan od najtalentiranijih kompozitor muzike i poznavao je note prije nego je naučio slova. S tri godine je komponovao jednostavne pjesmice, s četiri napamet svirao nekoliko djela na čembalu, a već s pet godina je održao koncert u Salzburgu.

U početku je orkestar bio sumnjičav, smatrali su da ga njegov otac Leopold, priznati i poznati muzičar, pokušava istaknuti jer je iz njegove porodice. Međutim, nakon nastupa kod princa izabranika Bavarske Emanuela III, svi će podleći šarmu malog Mozarta.

Svoje prve simfonije, sonate za čembalo, vokalna djela s devet godina objavio je u Londonu, a kako se bližio njegov deseti rođendan izrastao je u zrelog muzičara.

Wolfgang Amadeus Mozart komponirao je preko 600 djela različitih žanrova. Najpoznatije simfonije su Pariška, Linc, Praška, Simfonija br. 40 i Jupiter.

U septembru 1791. Godine prilikom boravka u Pragu Mozart dobiva groznicu, iako se nije znao uzrok tome. Uprkos liječenju umire u svojoj 35. Godini, 5. Decembra 1791. Godine.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.