Chebo: “Futavci sviraju iz meraka sa ciljem dobrog provoda.”
Foto: Futavci.com

Chebo: “Futavci sviraju iz meraka sa ciljem dobrog provoda.”

Futavci su bosanskohercegovački rock bend, koji postoji gotovo tri godine, a čine ga četiri člana Adnan Kazaferović, Ismar Žalica, Kemal Ćebo i Mirza Salković. Sa pjevačem benda Kemalom (Chebom), razgovarali smo o njihovom albumu prvijencu čija je promocija zakazana za 13. juni u Undergroundu.

Razgovarala: Selma Hodo, Sarajevski.ba

Sarajevski.ba: Možete li našim čitaocima reći nešto više o bendu Futavci i šta svojom muzikom želite da poručite?

Chebo: Što se tiče benda Futavci, mogu reći da je to jedna mala vesela ekipica, koja zajedno evo datira već 3 godine, i nastoji prije svega da se dobro zabavi. Nema tu pretjerane filozofije, Futavci sviraju iz meraka sa ciljem dobrog provoda. Veselo, energično i mladalački. Pa u suštini konkretna poruka naših pjesama ne postoji, pjevamo o sitnim svakodnevnim situacijama, doduše na malo drugačiji način, generalno o ljubavi, a onda i svemu ostalom. Možda perspektiva iz koje pričamo te priče nije tipična pa samim tim nailazimo na brojne komentare tipa: “Kako su blentavi.”,”Joj ova stvar im je presmiješna.”, “Kako vam sve to padne na pamet?”… U suštini simpatično ali ništa revolucionarno.

Sarajevski.ba: Nedavno ste snimili album prvijenac, možete li nam reći nešto više o njemu?

Chebo:  Album “Socijalni rock” je pečat na tri godine rada. Na albumu se nalazi 11 pjesama. Sniman je u Shock Room studiju u Sremskoj Mitrovici u  Srbiji kod našeg prijatelja i producenta Nemanje Velimirovića. Album je žanrovski šarolik, ali nit koja se provlači kroz svaku pjesmu je upravo neobični tekst.

Sarajevski.ba: Zašto se album zove Socijalni rock ?

Chebo: Album je dobio ime po pjesmi “Socijalni rock” koja govori o zadnjoj šansi jednog studenta… “Ja prosječan sam student, ti moj socijalni rok”, pa malo smo se poigrali sa riječima. :)

Futavci

Foto: Futavci.com

Sarajevski.ba: Autor ste većine tekstova na albumu, gdje crpite inspiraciju za pisanje istih?

Chebo: Inspiraciju nije teško pronaći, dovoljno je samo osvrnuti se oko sebe i pronaći ćete temu koja je vrijedna pomena. Onda to malo dotjerate stilski i eto ga, pjesma gotova.

Sarajevski.ba: Kako komentarišete bosanskohercegovačku muzičku scenu?

Chebo: Bosanskohercegovačka muzička scena je jako bogata scena, raznovrsna . Za svačiji ukus se može pronaći nešto. Mnogo je dobrih autora i bendova, samo je pitanje izbora i ukusa. Što se tiče nas malih i mladih bendova, odgovorno tvrdim da nas ima i da radimo. A dok je tako, nema razloga za pesimizam.

Sarajevski.ba: Imate li dojam da u našim medijima mladi muzičari nemaju status koji zaslužuju?

Chebo: Nemam taj dojam, iz jednog jednostavnog razloga… Ne morate biti samo mladi da bi vas neko primjetio morate biti i dobri u tome šta radite. Napravite hit i ja sam siguran da će medijska pažnja biti usmjerena upravo na vas. Biće da mi taj hit još nismo napravili…

Sarajevski.ba: Da li nam i koliko muzika može pomoći u suočavanju sa svakodnevnicom koja je često siva i tmurna?

Chebo: Muzika je kao predstava, kao književnost, kao arhitektura… Dakle umjetnost i svakako da u svakom segmentu umjetnosti postoji nešto iz čega učimo, čemu se divimo i nešto što nas pumpa, diže i puni pozitivnom energijom. Sad da se umjetnošću možemo boriti protiv sivila, mislim da možemo, naravno samo ako precizno odredimo parametre šta je umjetnost a šta ne.

Sarajevski.ba: Budući da nam dolazi ljeto, planirate li možda neku turneju ili odlazak na neki festival?

Chebo: Za sada ništa ne planiramo osim da objavimo album i da ga prezentujemo publici. Trenutno montiramo i spot za “Prvu ljubavnu pjesmu” pa ćemo i to objaviti u narednih nekoliko dana. Odgledat ćemo na miru Mundijal i pustiti grudvu niz planinu. Ako se zakotrlja, zakotrlja ako ne, nazad na vježbanje u podrum.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.