Bruce Lee bi danas imao 73. godine
Foto: Daigo.org

Bruce Lee bi danas imao 73. godine

Uvijek budi svoj, izrazi svoju ličnost, imaj vjeru u samog sebe, nemoj ići vani tražeći neku uspješnu ličnost kako bi je pokušao kopirati“ – Bruce Lee

Na današnji dan u San Francisku 1940. godine (kineska godina Zmaja) rođen je glumac i majstor borilačkih vještina Brus Li (Bruce Lee).

Brus Li kao ikona i uzor mnogih svoju prvu ulogu ostvario je s manje od godinu dana u filmu „Golden Gate Girl“, a tokom svog života razvio je koncept samoodbrane „Jeet Kune Do“. Kroz svoju filmsku karijeru bilježi 30 filmova, no mnogo je bitnije istači da je imao ogroman uticaj na žanr borilačkih filmova.

Nije nepoznanica da je Brus Li u doba punoljetstva u Hong Kongu upao u loše društvo, da je svoje borilačke treninge ostvarivao i na ulicama. Nekoliko puta je čak i završio iza rešetaka, no majka ga je uvijek uspijevala izbaviti. Kako bi ga spasila od njegovog tadašnjeg društva, majka ga šalje natrag u San Francisko. Ključni razlozi su bili strah za njegovu sigurnost i želja da postigne nešto u Americi. Neki čak tvrde da je jedan od razloga bio taj što se zamjerio sa sinom moćnog hong-kongškog gangstera, koji mu je prijetio smrću.

U Ameriku je krenuo sa samo 100 dolara u džepu, ali zahvaljujući svojoj snalažljivosti i dodatnom talentu za ples, Brus Li je već na drugom putovanju brodom zaradio dodatni novac. Bitno je naglasiti da je u Hong Kongu bio i prvak u plesu ča-ča-ča, pa na osnovu tog znanja podučavao putnike na brodu.

Brus Li je ovaj svijet napustio u svojoj 32. godini (20. juli 1973.). Postoji mnogo polemike oko njegove smrti, no za javnost umro je od cerebralnog edema izazvanog alergijskom reakcijom na lijek koji do tada nije uzimao.Nakon snimanja filma „Igra smrti“ posjetio je svoju prijateljicu, glumicu Betty Ting Pel kojoj je htio ponuditi glavnu ulogu u svom sljedećem filmu. Požalio joj se da ga glava boli, a ona mu je ponudila tablete protiv bolova koje i sama koristi. Nekoliko trenutaka nakon što ih je progutao, Brus Li se onesvijestio. Kada su bolničari stigli, bilo je već kasno.

Na tradicionalnom kineskom ispraćaju u Hong Kongu prisustvovalo je više od 30.000 obožavatelja. Njegovo tijelo je sahranjeno u Seattle-u na groblju Lake View, a na njegov grob svaki dan neko polaže cvijeće. Filmovi Brus Lija se i danas prikazuju i još uvijek ga smatraju nadahnućem za mlade širom svijeta.

 


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.